Sun World Newsletter

Scientific Studies

Acizii graşi omega-3: de la uleiul de in la “somonul cu patru picioare”

Acizii graşi omega-3: de la uleiul de in la “somonul cu patru picioare”

29.01.2014

Acizii eicosapentaenoic şi cel docosahexaenoic (EPA şi DHA) pot fi administrate sub formă de capsule de ulei de peste, de seminţe de în, canola (răpită), soia, dovleac, susan, nuci, ulei de krill (un tip de crevete) şi alge. Dozajul suplimentelor de ulei de peste trebuie să se bazeze pe cantitatea de acid eicosapentaenoic (EPA) şi acid docosahexaenoic (DHA) conţinute de acestea nu pe cantitatea totală de ulei de peste. Este important că fiecare persoană să fie sigură de sursă de unde achiziţionează suplimente de acizi graşi omega-3 pentru că acestea să nu conţină mercur, plumb, cadmiu şi alte metale grele.Sanatatea este foarte importanta, dar oamenii doresc sa se bucure si de viata. Cum impacam dieta sanatoasa cu rasfatul culinar de sarbatori? Pe langa uleiul de peste sau uleiul de in, la fel de sanatoasa, dar mai aproape de spiritul sarbatorilor este carnea. De porc.

Dar nu orice fel de carne de porc, ci carnea de de Mangalita. Supranumit “uleiul de măsline pe patru picioare” sau “porcul somon”, porcul din rasă Mangalita are o carne foarte gustoasă, săracă în grăsimi, cu multe vitamine şi profil lipidic optim.  Nivelul scăzut de colesterol este principalul avantaj al porcului de Mangalita faţă de alte rase. Analizele efectuate asupra cărnii, au evidenţiat faptul că procentul de acizi graşi nesăturaţi din acesta carne ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon. Mai mult, pe plan local, studiul realizat recent de profesorul Mencinicopschi asupra calităţii cărnii porcului de Mangalita, a ajuns la conluzia că acesta carne este foarte indicată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

În vreme ce românii au abandonat această rasă după 1989, vecinii din Ungaria, au intuit potentialul rasei Mangalita, iar acum sunt printre cei mai mari exportatori din lume de jambon de Mangaliţa, la preţuri de peste 80 de euro pe kilogram. 

Dacă ne dorim o sursă curată, vegetală de acizi graşi omega-3, avem la dispoziţie uleiul din seminţe de în. În portofoliul companiei Sun Wave Pharma, regăsim şi Flaxilip  – preparat natural pentru ameliorarea tulburărilor din dislipidemii. Flaxilip are rol în ameliorarea tulburărilor dislipidemiilor şi scăderea dozei de statine prin co-prescripţia Flaxilip cu statină. În compoziţia Flaxilip, regăsim ulei de Allium Sativum (usturoi) 1,5 mg, ulei de Linum Usitatissimum (în) 700 mg, extract de Commiphora Mukul 200 mg şi extract de Trigonella Foenum graecum 3 mg. Flaxilip se administrează oral, câte 1 până 2 capsule, de 2 ori pe zi.

Uleiul de Linum Usitatissimum (in) este o sursă bogată în acid alfa-linoleic, care este asociat cu un risc scăzut pentru boala coronariană şi mai multe tipuri de cancer. Acidul alfa-linoleic conţinut în Linum Usitatissimum este metabolizat în acid eicosopentaenoic (EPA), precursor al prostaglandinelor din seria 3, leucotrienelor din seria 5 şi tromboxanilor din seria 3. Eicosanoizii au proprietăţi antiinflamatorii şi antiaterogene.  Încorporarea acidului alfa-linoleic din Linum Usitatissimum, precum şi a metaboliţilor săi în membrana celulară determină proprietăţile sale antiinflamatoare, antiproliferative şi de inhibare a agregării plachetare. Uleiul de Linum Usitatissimum este indicat în: hiperlipidemie, scăderea agregării plachetare, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.