Sun World Newsletter

Scientific Studies

Amenia.Fierul factor decisiv?

Amenia.Fierul factor decisiv?

26.07.2016

Anemia este de obicei definită ca o scădere a numărului de celule roșii sanguine sau a hemoglobinei în sânge. De asemenea, poate fi definită ca o abilitate scăzută a sângelui de a transporta oxigen. Când anemia apare lent, simptomele sunt adesea vagi și pot include: senzație de oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație sau de o capacitate fizică slabă. Anemia ce apare rapid de multe ori nu manifestă simptome mai grave, dar potate include: confuzie, pierderea cunoștinței sau sete.

 

Anemia feriprivă este cel mai frecvent tip de anemie generală și are multe cauze. Hematiile apar adesea hipocrome (mai decolorate) și microcitare (mai mici decât în mod obișnuit), atunci când sunt privite cu un microscop.

  • Anemia feriprivă este determinată de aportul alimentar insuficient sau absorbția de Fier prea scăzută pentru a satisface nevoile organismului. Sugarii, copiii mici și femeile gravide au nevoi mai mari decât nevoile medii. Aportul crescut de Fier este de asemenea necesar pentru a compensa pierderile de sânge din cauza unor probleme ale tractului digestiv, donații de sânge sau perioadele menstruale abundente.Fierul este o parte esențială a hemoglobinei, iar un nivel scăzut de Fier determină scăderea valorii hemoglobinei în celule roșii din sânge .

 

Valorile hemoglobinei care definesc anemia (1 g / dl = 0.6206 mmol / l) conform OMS:

 

Vârsta sau genul Valoare HB     Valoare HB

                                          (g/dl)             (mmol/l)

Copii (0,5 – 5 ani)    11.0                  6.8

Copii (5-12 ani)                  11.5                  7.1

Adolescenți (12-15 ani)      12.0                  7.4

Femei (>15 ani)                  12.0                  7.4

Femeigravide                     11.0                  6.8

Bărbați (>15ani)                  13.0                  8.1

 

ANEMIE