Sun World Newsletter

Scientific Studies

Astmul la copii si combaterea lui

Astmul la copii si combaterea lui

16.11.2016

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), susține că Astmul este o boală cronică a bronhiilor (căile prin care circulă aerul inspirat și expirat), a cărei gravitate și frecvenţă variază și care se manifestă prin crize recurente de dispnee (respirație dificilă în timpul expirului) și wheezing (respirație siflantă, zgomotoasă).

Astmul bronşic este o boală cronică des întâlnită la copii (8-10% dintre copii suferă de astm, cu un raport sex masculin / sex feminin de 3:1). Cu toate că boala debutează frecvent înaintea vârstei de 5 ani (peste 50% dintre cazuri), doar 20% dintre copii vor mai avea astm când vor ajunge la vârsta adultă.

Astmul se manifestă prin două mecanisme principale care conduc la următoarele manifestări clinice:
Hiperreactivitatea bronşică (diminuarea diametrului căilor aeriene, adesea ca urmare a unei reacţii imunitare excesive la inhalarea unui alergen)

Inflamaţia bronşică cu edem şi hipersecreţie ce urmează în timp

Hiperreactivitatea predispune la complicaţii, respiraţia devenind mai dificilă. Prin urmare, pacientul va prezenta: tuse seacă la debut (frecvent nocturn), posibil fenomene de alergie: strănut violent, cu lăcrimare şi rinoree apoasă, respiraţie dificilă şi siflantă (wheezing), mai ales în expir, cu dorinţa de a sta în şezut la marginea patului, cu geamurile deschise; în cazuri mai grave apare cianoza (coloraţie albăstruie a tegumentelor, prin lipsa de oxigenare), agitaţia anxioasă, confuzia şi dispariţia wheezing-ul.

Metode de prevenire
Măsurile preventive sunt foarte importante. Dintre ele fac parte: evitarea locurilor cu fum de țigară, a locurilor aglomerate în cazul epidemiilor de viroză respiratorie, a atmosferei poluate şi a alergenilor consideraţi declanşatori.

Astha 15

Eficient și sigur în hiperreactivitatea bronșică