Sun World Newsletter

Scientific Studies

Astmul şi combaterea lui

Astmul şi combaterea lui

10.04.2014

Astmul bronşic, este boală cronică cea mai des întâlnită la copii (8-10% dintre copii suferă de astm, cu un raport sex masculin : sex feminin de 3:1). Cu toate că boala debutează frecvent înaintea vârstei de 5 ani (peste 50% dintre cazuri), doar 20% dintre copii vor mai avea astm când vor ajunge la vârsta adultă.

Astmul se manifesta prin două mecanisme principale care conduc la următoarele manifestări clinice:

  • Hiperreactivitatea bronşică (diminuarea diametrului căilor aeriene, adesea ca urmare a unei reacţii imunitare excesive la inhalarea unui alergen).
  • Inflamaţia bronşică cu edem şi hipersecreţie urmează în timp hiperreactivitatii, predispune la complicaţii, respiraţia devenind mai dificilă.

Prin urmare, pacientul va prezenta: Tuse seacă la debut (frecvent nocturn); Posibil fenomene de alergie: strănut violent, cu lăcrimare şi rinoree apoasă; Respiraţie dificilă şi siflantă (wheezing), mai ales în expir, cu dorinţa de a sta în şezut la marginea patului, cu geamurile deschise; În cazuri mai grave apare cianoza (coloraţie albăstruie a tegumentelor, prin lipsa de oxigenare), agitaţia anxioasă, confuzia şi dispariţia wheezing-ul.

Cauzele crizelor astmatice

Cea mai frecventă cauză este alergică (mai mult de 80%, în cazul copilului). Alergenii cei mai frecvenţi sunt: acarienii (organisme microscopice), praful, animalele de companie, polenul, mucegaiurile, produsele chimice iritante de la locul de muncă, fumul de ţigară şi aerul poluat. Dintre factorii declanşatori mai fac parte: aerul rece, efortul mediu sau intens, emoţiile puternice (supărarea, anxietatea) şi chiar anumite medicamente, precum aspirina şi antiinflamatoarele nesteroidiene. Cu timpul, apar infecţii bronhopulmonare, bronşite cronice, emfizem şi insuficienţă respiratorie, cu dispnee continuă între crizele de astm. De asemenea, astmul poate deveni instabil. Apariţia mai multor crize pe parcursul unei zile face mai dificil răspunsul la aceleaşi doze de medicament. 

Tratament

Tratamentul constă în medicamentaţie de sinteză ce vizează bronhospasmul şi inflamaţia căilor respiratorii. Este important să aveţi o medicaţie prescrisă de un medic specialist, în urma unei evaluări într-un serviciu de specialitate, pentru a evita complicaţiile în cazul unei crize grave. 

Metode de prevenire

Măsurile preventive sunt foarte importante. Dintre ele fac parte: evitarea fumatului, a locurilor aglomerate în cazul epidemiilor de viroză respiratorie, a atmosferei poluate şi a alergenilor consideraţi declanşatori. La debutul crizei, începeţi prin a administra medicamentele prescrise de medic. Dacă în jumătate de oră episodul nu se ameliorează, administraţi în paralel şi o medicaţie bazată pe suplimente naturale,  deoarece efectele se potenţează.

Astha 15

 

Formulă naturală unică şi eficientă

  • Previne şi reduce inflamaţiile tractului respirator
  • Reduce frecvenţa crizelor de astm bronşic la copii
  • Combate tusea alergică şi tusea reziduală
  • Lipsit de reacţii adverse şi fără riscuri în terapia de lungă durată