Sun World Newsletter

Scientific Studies

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri

24.05.2016

A fost folosit în sistemul medical ayurvedic timp de secole. În mod tradițional, a fost folosit ca un tonic cerebral pentru a spori dezvoltarea memoriei, învățarea și concentrarea și de a oferi ajutor pacienților cu tulburări de anxietate sau epilepsie.

Cercetările recente s-au concentrat în principal pe efectele de îmbunătățire a cogniţiei, în special a memoriei, învățării și concentrării, iar  rezultatele susțin revendicările medicinei tradiționale ayurvedice.

Descriere

Bacopa monnieri este o mică planta târâtoare cu numeroase ramuri, frunze mici, alungite și flori de culoare violet. Întreaga plantă este folosită ca medicament.

Constituenți activi

Compușii responsabili pentru efectele farmacologice ale Bacopa includ alcaloizi, saponine și steroli. Mulți constituenți activi – alcaloizii Brahmina și herpestina, saponinele d-manitol și hersaponinele, acidul A, și monnierin – au fost izolați în India în urmă cu peste 40 de ani.

Au fost identificaţi alți constituenți activi, inclusiv acidul betulic, stigmastarol, beta-sitosterol, precum și numeroase bacoside și bacopasaponine. Constituenții responsabili de efectele benefice cognitive ale Bacopa sunt bacosidele A și B.

Mecanismele de acțiune

Deoarece utilizarea terapeutică principală a Bacopa este de a îmbunătăţi funcţia cognitivă, cercetarea majoră s-a concentrat pe mecanismul din spatele acestor proprietăți. Saponine triterpenice și bacosidele  sunt responsabile pentru abilitatea Bacopa de a îmbunătăţi transmisia impulsului nervos. Bacosidele susţin repararea neuronilor deterioraţi prin creșterea activității kinazei, sintezei neuronale şi restaurarea activităţii sinaptice, şi în cele din urmă transmitere impulsului  nervos.

Pierderea activității neuronale colinergice în hipocampus este caracteristica principală a bolii Alzheimer. Bacosidele par a avea activitate antioxidantă în hipocampus, cortexul frontal şi striatum. Extractele de Bacopa modulează expresia anumitor enzime implicate în generarea și epurarea speciilor reactive de oxigen din creier. Bacopa exercită un efect protector împotriva deteriorării ADN-ului în astrocitele și fibroblastele umane. Bacopa are activitate anti-inflamatoare prin inhibarea sintezei prostaglandinei și stabilizarea membranei lizozomale.