Sun World Newsletter

Scientific Studies

Care este rolul vitaminelor

Care este rolul vitaminelor

11.12.2013

În lipsa anumitor minerale unele vitamine nu îşi pot îndeplini rolul, nu sunt activate sau nu pot fi asimilate de către organism. Astfel:

  • Pentru activarea tiaminei (vit. B1) este nevoie de o cantitate suficientă de Magneziu
  • Deficitul Zincului poate cauza diminuarea absorbţiei vitaminei A la nivel intestinal (deficit al proteinei transportoare) şi metabolizarii acesteia; la rândul ei, Vitamina A facilitează asimilarea Zincului
  • Deficitul de Zinc poate spori simptomele insuficienţei tocoferolului (vit. E); de asemenea Seleniul şi tocoferolul interacţionează atât de strâns încăt administrarea uneia pentru corectarea insuficienţei impune şi administrarea proporţională a celuilalt

Vitamine 

Tipul

Beneficii

Provenienta

Cantitatea recomandata zilnic

Vitamina A

Vitamina A previne problemele oculare, dezvolta un sistem imunitar sanatos, este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea celulelor, şi menţine pielea sănătoasă.

Surse bune de vitamina A sunt laptele, ouăle, ficatul, legumele, cerealele fortifi-cate, legumele de culoaree portocalie sau verde (cum ar fi morcovi, cartofi dulci, dovleac si varza creata), şi fructele de culoare portocalie, cum ar fi pepenele galben, caisele, piersicile, papaya, mango.

1-3 ani – 300 micrograme

4-8 ani – 400 micrograme

9-13 ani – 600 micrograme

Vitamina C  (acid ascorbic )

Este necesară pentru formarea de colagen, un tesut care ajută celulele să ramane împreună. Este esential pentru sanatatea oaselor, dintilor, gingiilor, şi vaselor de sânge. Acesta ajuta organismul sa absoarba fier si calciu, ajuta la vindecarea ranilor, si contribuie la functionarea creierului,stimuleaza imunitatea.

Veţi găsi, cantitatii mari de vitamina C in fructe de padure rosii, kiwi, rosii si ardei gras verde si rosu, broccoli, lamaie, spanac, şi sucuri făcute din guava, grapefruit si portocale

1-3 ani – 15mg

4-8 ani- 25mg

9-13 ani- 45mg

Vitamina D

Vitamina D intareste oasele, deoarece ajuta corpul sa absoarba calciul.

Aceasta vitamina este unica – organismul produce aceasta vitamina atunci când lumina soarelui ajunge pe pielea! Puteţi obţine, de asemenea, vitamina D din galbenusul de ou, ulei de peşte, şi alimentele fortificate, cum ar fi lapte.

1-13 ani – 5 microgram

Vitamina E

Vitamina E este un puternic antioxidant şi ajută la protejarea celulelor cu traumatisme. Este de asemenea important pentru sănătatea celulelor rosii din sange …

Vitamina E se gaseste in multe alimente, cum ar fi uleiurile vegetale, nuci, si legume cu frunze verzi. Avocado, germeni de grau, cereale integrale sunt, de asemenea, surse bune.

1-3 ani – 6mg

4-8 ani – 7mg

9-13 ani – 11mg

Vitamina B12

Vitamina B12 ajuta la inmultirea celulelor rosii din sange, si este important pentru functionarea celulelor nervoase.

Vitamina B12 se gaseste in mod natural in peste, carne rosie, pui, lapte, brânză, ouă

1-3 ani – 0.9micrograme

 

4-8 ani – 1.2 micrograme

9-13 ani – 1.8 micrograme

Vitamina B6

Vitamina B6 este importantă pentru o activitate normala a creierului si a sistemului nervos. Este, de asemenea, ajuta organismul sa descompuna proteinele şi produce  celulele rosii din sange.

O mare varietate de alimente contin vitamina B6, inclusiv cartofii, bananele, fasolea, nucile, carnea roşie, carnea de pasăre, peştele, ouăle, spanacul, cerealele fortificate.

1-3 ani – 0.5 mg

4-8 ani – 0.6 mg

9-13 ani – 1.0 mg

Vitamina B1(Tiamina)

Ajuta organismul sa transforme carbohidratii in energie si este necesara pentru inima, muşchi şi sistemul nervos pentru a funcţiona în mod corespunzător.

Oamenii obtin vitamina B1 din diferite alimente, inclusiv produse de panificaţie fortificate, cereale, paste făinoase şi din carne şi peşte, fasole, soia, mazăre, precum şi cereale integrale, cum ar fi germeni de grâu.

1-3 ani – 0.5 mg

4-8 ani – 0.6 mg

9-13 ani – 0.9 mg

Vitamina B3(Niacina)

Ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. De asemeni ajuta la mentinerea sanatatii pielii si este importanta pentru functionarea nervilor.

Veţi găsi in carnea rosie, carnea de pasăre, peşte, cereale fortificate şi in arahide.

1-3 ani – 6mg

4-8 ani – 8mg

9-13 ani – 12mg

Vitamin B2 (Riboflavina)

Riboflavina este esentiala pentru transformarea carbohidratilor in energie şi producerea de celule rosii din sange

Unele dintre cele mai bune surse de riboflavina sunt carnea, ouăle, legumele (cum ar fi mazarea si linte), nucile, produse lactate, legume cu frunze verzi, broccoli, sparanghel, si cereale fortificate.

1-3 ani – 0.5 mg

 

4-8 ani – 0.6 mg

9-13 ani – 0.9 mg

Vitamin B9, (acid folic)

Acidul folic ajuta organismul sa produca celulele rosii din sange.

Ficatul, fasolea uscata, legumele cu frunze verzi, sparanghelul si sucul de portocale sunt surse bune vitamina B9.

1-3 ani – 150 microgram

4-8 ani – 200 microgram

9-13 ani – 300 microgram.

Copiii sunt în creștere. Prin urmare, au nevoie de un echilibru între cantitatea de vitamine și minerale în produsele alimentare. Din păcate, copiii nu primesc întotdeauna alimentar echilibrat care să conțină toate vitamine și minerale necesare. Putem suplimenta dieta acestora cu produse ca: MINEVITA