Sun World Newsletter

Scientific Studies

CONSTIPAŢIA

CONSTIPAŢIA

07.12.2015

În mod normal, un aliment parcurge întreg traiectul tubului digestiv în circa 48 de ore. În caz de constipaţie, acest traiect este străbătut într-un timp mai lung, iar eliminarea scaunului se face la mai mult de două zile, fecalele având consistentă crescută (scaun tare), iar persoana constipată întâmpinând greutate în eliminarea scaunului.

Constipaţia este o tulburare care apare la un număr mare de pacienţi, în special la femei, la vârstnici (persoane peste 65 ani) şi la cei cu Diabet Zaharat.

Factori care pot conduce la apariţia constipaţiei :

  • Hrană săracă în fibre alimentare (săracă în legume şi fructe) şi consumul alimentelor rafinate (carne, produse lactate, pâine albă şi dulciuri)
  • Consumul unei cantităţi prea mici de lichide – acest lucru forţează organismul să extragă la maximum apa din conţinutul intestinal şi, ca urmare, duce la creşterea consistenţei acestuia. Creşterea consistenţei scaunului înseamnă în primul rând tranzit intestinal lent, apoi constipaţie, iar în timp constipaţie cronică.
  • Lipsa exerciţiilor fizice (orele petrecute în faţa televizorului, deplasarea exclusiv cu maşina)
  • Pe termen lung, stresul excesiv, anxietatea, depresia produc constipaţie cronică.
  • Abţinerea de la a merge la toaletă, în special atunci când există hemoroizi.
  • Modificările în rutina zilnică – necesitatea de a călători undeva – pot să perturbe atât dieta, cât şi necesitatea de a merge la toaletă. Pe acest fond apare aşa-numita constipaţie de călătorie.
  • Afecţiunile sistemului digestiv sunt cauze de constipaţie cronică, neglijate de multe ori (Atenţie! Poate fi simptomul principal al unor afecţiuni grave ale colonului cum e  neoplasmul colonic)
  • Anumite medicamente pot provoca constipaţie: antibiotice (alterează flora microbiană); narcotice; antiacidele care conţin aluminiu şi calciu; medicamentele antihipertensive (blocante ale canalelor de calciu); antiparkinsonienele; antispasticele; antidepresivele; suplimentele de fier; anticonvulsivantele.

Tratamentul constipaţiei:

Deşi tratamentul depinde de cauza constipaţiei, severitatea şi durata acesteia, în cele mai multe cazuri modificarea dietei şi a stilului de viaţă ajută la ameliorarea simptomatologiei. De asemenea diferite laxative sunt frecvent utilizate. Un laxativ de volum care adaugă volum (bulk) conţinutului intestinal şi stimulează peristaltismul este foarte folositor şi eficient pentru normalizarea consistenţei materiilor fecale şi a tranzitului intestinal.

 

NATULAX FORTE – Soluţia ideală în Constipaţia Cronică

Compoziţie: Fiecare plic conţine 3,5 g seminţe şi coji de seminţe de Psyllium (Plantago ovata)

Psyllium (Plantago ovata sau Blond Psyllium) este o plantă nativă din Asia de Vest şi Sud. Psyllium este folosit ca laxativ şi pentru înmuierea scaunelor la persoanele ce suferă de constipaţie cronică, hemoroizi, fisuri anale şi după intervenţii chirurgicale anale. Este de asemenea folosit pentru diaree, sindrom de colon iritabil (IBS), colită ulcerativă şi dizenterie. De asemenea Psyllium poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului.

Cum acţionează NATULAX FORTE?

Seminţele şi cojile de seminţe de Psyllium sunt bogate în fibre solubile şi insolubile. Aceste fibre sunt necesare pentru formarea unui bol fecal de volum suficient de mare pentru a stimula peristaltismul (mişcările intestinale care propagă bolul fecal către capătul intestinului gros – sigmoid şi rect – unde se declanşează reflexul defecaţiei). De asemnea fibrele de Psyllium din NATULAX FORŢE atrag şi reţin apă, formând un gel care modifică consistenţa materiilor fecale în sensul că le face mai moi şi mai uşor de eliminat. În plus formează un strat lubrefiant care favorizează eliminarea uşoară, fără dureri a conţinutului intestinal.

Fibrele nu sunt toate la fel!

  • Fibre solubile vâscoase se dizolvă în apă şi formează un material ca un gel în tractul digestiv, care ajută la înmuierea scaunului, scăderea colesterolului şi menţinerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge, ca parte din dietă. Sursele includ ovăz, orz, fructe, leguminoase (fasole şi mazăre) şi psyllium.
  • Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă. Fibrele insolubile adaugă volum scaunului (bulk) şi regularizează tranzitul. Sursele de fibre insolubile includ tărâţele de grâu, cereale şi pâine integrale şi multe legume.

NATULAX FORTE este o sursă bogată de fibre atât solubile cât şi insolubile, predominând cele solubile vâscoase (70-80%). Spre deosebire de fibrele insolubile care acţionează doar la nivelul intestinului gros, fibrele solubile vâscoase îşi încep acţiunea de la nivelul stomacului şi continuă să acţioneze pe tot tractul digestiv, având astfel un impact crescut asupra sănătăţii întregului sistem digestiv.

NATULAX FORTE conţine de 5 ori mai multe fibre solubile vâscoase faţă de tărâţea de grâu sau de ovăz, asta deoarece sunt folosite seminţele integrale de Psyllium (tărâţea de Psyllium care conţine doar coji de seminţe de Psyllium nu are aceste calităţi, fiind bogată doar în fibre insolubile ca şi celelalte tărâţe).

De asemenea fibrele solubile vâscoase din NATULAX FORTE sunt superioare fibrelor complet solubile (cum sunt dextrinele din grâu) deoarece acestea din urmă fermentează la nivelul colonului producând gaze, balonare şi dureri abdominale.

Fibrele solubile vâscoase naturale din compoziţia Natulax Forte pot face diferenţa zilnic în ceea ce priveşte normalizarea tranzitului intestinal  a celor care le utilizează!

Un alt avantaj al NATULAX FORTE este faptul că nu produce reacţii adverse după administrare (fermentare, producere excesivă de gaze, discomfort abdominal şi flatulenţă), spre deosebire de alte laxative cum sunt lactuloza sau dextrinele din grâu.

NATULAX FORTE nu provoacă iritaţia mucoasei intestinale, nu da dependenţă (aşa cum face extractul de Senna sau de cruşin) şi din aceste cauze se poate lua zilnic perioade îndelungate de timp, chiar toată viaţă în cazul unei constipatii cronice a cărei cauza nu poate fi îndepărtată (cum ar fi de exemplu imobilizarea la pat/cărucior a pacienţilor cu leziuni ale coloanei vertebrale)

NATULAX FORTE nu conţine zahăr, putându-se administra şi pacienţilor cu Diabet Zaharat, are gust şi mod de administrare extrem de plăcute (seară cu o ora înainte de culcare, 1 plic de Natulax Forţe se dizolvă în minim 200 ml de apă rece sau călduţă, rezultând un gel cu gust de portocale, care se bea imediat după preparare)