Sun World Newsletter

Scientific Studies

Cum poţi preveni sau trata artrita

Cum poţi preveni sau trata artrita

26.01.2015

De-a lungul timpului s-au descoperit peste 100 de tipuri de artrită, de aceea nu se poate vorbi de o singură boală.

Din punct de vedere structural, colagenul echivalează cu oţelul care se pune în fundaţia unei construcţii. În organismul unei persoane diagnosticate cu artrită, colagenul de tip II se autodistruge selectiv. Acesta este momentul în care organismul iniţiază un răspuns imun către toate cartilajele, distrugându-le, declanşându-se astfel durerile articulaţiilor de la nivelul mâinilor, genunchilor, şoldurilor, spatelui etc.

Cartilajul articular este alcătuit dintr-o reţea de fibre de colagen, în ochiurile căreia se găsesc molecule speciale, formate din proteine şi glicozaminoglicani, care reţin o cantitate mare de apă (mai mult de 90%).

În structura cartilajului există celule numite condrocite, care reînnoiesc permanent substanţele care îl alcătuiesc.

Când numărul sau activitatea condrocitelor se reduce şi nu mai există suficient colagen (colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și o componentă esențială a pielii, oaselor, cartilajelor, a vaselor de sânge și a numeroase alte țesuturi. Este un element indispensabil pentru sănătatea sistemului osteo-articular, a pielii, a dinților și gingiilor, dar și în procesul de vindecare a rănilor interne și externe. Colagenul de tip II este cea mai frecventă formă de colagen din organism, fiind prezent în mod special în cartilajele articulare) şi glicozaminoglicani sau când aceste substanţe sunt distruse de activitatea unor enzime, echilibrul între formarea şi distrugerea componentelor articulaţiei este perturbat, iar cartilajul se transformă dintr-o structură netedă şi elastică într-una neregulată şi rigidă. Rezultatul este compromiterea mişcării şi apariţia disfuncţiilor articulare.

Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat că toate componentele colagenului de tip II sunt agenţi condroprotectori deoarece:

  • Sunt rezistente la atacul enzimelor care distrug proteina din cartilaj
  • Stimulează sinteza noilor celule ale cartilajului
  • Stimulează producerea unui fluid sinoval lubrifiant şi eficient pentru articulaţii
  • Reprogramează condrocitele
  • Au un efect antiinflamator şi modulator algic

Colagenul de tip II este o metodă sigură de tratare a artritei şi spre deosebire de celelalte medicamente speciale care pot cauza sângerări ascunse, ulcere şi alte efecte adverse care pot pune viaţa în pericol, colagenul nu are efecte secundare.

Colagenul de tip II conţine un număr mare de glicoproteine cu un conţinut foarte mare de polizaharide care susţin articulaţiile.  Aceste glicoproteine ajută la refacerea cartilajului şi au o concentraţie mărită de sulfat de condroitina A – un antiinflamator puternic ce reface ţesutul articulaţiei.

Colagenul de tip II se absoarbe foarte repede (în proporţie de 70 – 90%) spre deosebire de alte medicamente special destinată tratării acestei boli.

Pentru rezultate vizibile, tratamentul trebuie urmat conform indicaţiilor din prospect pentru o durată minimă de 3 luni de zile. Foarte multe persoane au tendinţa să întrerupă tratamentul după prima săptămână, când simptomele dispar, însă medicii au constatat că respectarea duratei tratamentului este obligatorie pentru instalarea unor efecte benefice articulare de lungă durată.

Muvon® este o combinaţie sinergică de peptide de colagen, glucozamină  şi vitamina C  (necesară pentru formarea normală a colagenului, ajutând la funcționarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, pielii, gingiilor și dinților)   care ajută la menținerea sănătății cartilajelor și la îmbunătățirea flexibilității articulațiilor.