Sun World Newsletter

Scientific Studies

De ce este ficatul important?

De ce este ficatul important?

18.08.2016

Ficatul este al doilea organ ca mărime din corpul omenesc, cântărind aproximativ două kilograme și se află localizat sub coaste, pe partea dreaptă.
Ficatul funcţionează ca o “uzină”, efectuând o multitudine de funcţii în corp. Ficatul procesează ceea ce mâncaţi și beţi şi transformă totul în energie şi în substanţe nutritive pe care corpul dumneavoastră să le poată folosi. Ficatul, de asemenea, elimină substanțele toxice din sânge şi metabolizează medicamentele pe care le luaţi.

Ficatul gras sau steatoza hepatică
Boala numită „ficat gras” este reprezentată de acumularea de grăsime în celulele ficatului.

Din ce în ce mai frecvent, în lumea modernă în care trăim, apariţia ficatului gras nu mai este cauzată de consumul excesiv sau îndelungat de alcool, ci este determinată de obezitate, trigliceride crescute, Diabet Zaharat, medicamente hepato-toxice, scăderea bruscă în greutate, etc. Acestea pot determina apariţia ficatului gras non-alcoolic, care seamănă cu ficatul gras cauzat de alcool, doar că apare la persoane care nu consumă alcool în exces.

Diagnosticul de ficat gras este pus atunci când cantitatea de grăsime din ficat depăşeşte 5% din masa acestuia.

Ce se întâmplă când grăsimea se acumulează în celulele ficatului?

Acesta nu mai poate funcţiona corespunzător şi din această cauză pot apărea tulburări în organism – oboseală, balonare, dureri abdominale, greaţă, senzaţie de gust amar în gură, etc. – având în vedere multitudinea de funcţii pe care ficatul le îndeplineşte.

Însă, de cele mai multe ori ficatul gras (steatoza hepatică) nu dă nici un simptom, însă chiar dacă nu doare, ea poate evolua şi crea probleme mai târziu…

Riscul cel mai mare este legat de evoluţia pe care o poate avea steatoza hepatică dacă nu se iau măsuri pentru a o ţine sub control. Steatoza hepatică poate evolua către hepatită (steatohepatita) şi chiar către ciroză hepatică în ultimă instanţă. Vestea bună este că ficatul este singurul organ care are capacitatea să se regenereze dacă factorul care l-a afectat este îndepărtat şi nu a produs lezarea definitivă a celulelor hepatice.

Ce trebuie făcut pentru asta?

În primul rând factorul agresiv trebuie stopat sau redus la minim, trebuie adoptat un stil de viaţă sănătos, atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi regimul de viaţă (mai multă mişcare, mai puţin stres, exerciţii de relaxare)

Prevenire: Modalităţile de a preveni steatoza hepatică sunt următoarele:

 • Limitaţi cantitatea de alcool pe care o beţi
 • Mâncaţi alimente sănătoase, nu „fast-food”
 • Mâncaţi alimente din toate categoriile: cereale, fructe, legume, carne, lapte, seminţe
 • Menţineţi-vă o greutate normală, evitaţi obezitatea. Dacă sunteţi deja supraponderal, scădeţi în greutate treptat până la greutatea normal pentru vârsta şi înălţimea dumneavoastră
 • Faceţi sport în mod regulat, sau măcar plimbări pe jos 30 de minute, zilnic
 • Menţineţi-vă un nivel normal al glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor
 • Evitați inhalarea sau atingerea toxinelor, fumatul, poluarea
 • Controlaţi-vă din când în când starea de sănătate a ficatul prin efectuarea unor analize de sânge sau a unei ecografii hepatice

 

În cazul în care aţi fost diagnosticat cu ficat gras (steatoză hepatică), pe lângă măsurile de mai sus, ar fi în beneficiul dumneavoastră să luaţi un hepatoprotector. Sun Wave Pharma recomandă HEPAID FORTE – un hepatoprotector natural şi eficient având la bază cea mai complexă formulă Ayurvedică consacrată, cu 20 de extracte de plante în compoziţie, ce au dovedit reale beneficii la nivelul ficatului, demonstrând următoarele efecte:

 • facilitează eliminarea rapidă a metaboliţilor toxici
 • antioxidant puternic
 • menţin integritatea membranei celulare hepatice
 • cresc acţiunea de detoxifiere a substanţelor nocive
 • stimulează secreţia de bilă şi tonifică vezica biliară
 • îmbunătăţesc digestia

Astfel cu HEPAID FORTE se obţin rezultate vizibile şi rapide, mai ales când este asociat cu o dietă sănătoasă şi exercitii fizice regulate, deoarece HEPAID FORTE este un hepatoprotector Complet, Natural şi Sigur.