Sun World Newsletter

Scientific Studies

Efectul terapeutic al afinelor

Efectul terapeutic al afinelor

05.11.2013

Sunt originare din America de Nord şi erau folosite de către amerindieni pentru a trata boli ale vezicii urinare sau a rinichilor . Primii colonişti din Anglia au învăţat să utilizeze aceste fructe fie în formă lor brută fie sub formă de  preparate culinare pentru a tratate diferite stări patologice, pierderea poftei de mâncare, probleme digestive , boli de sânge.

Afinele sunt cunoscute pentru eficientă lor în prevenirea infecţiilor tractului urinar (ITU), de obicei cauzate de bacteria cunoscută sub numele de Escherichia coli (E. coli). La început, medicii au crezut că afine  acţionau prin acidifierea urinii suficient de mult pentru a distruge bacteriile. Acum  studiile arată insa că afinele au capacitatea de a preveni atașarea bacteriilor de peretii tractului urinar . Studiile științifice atesta faptul ca aceste efect este prezent si in cazul preparatelor de afine care se prezinta sub forma de capsule sau sub forma de suc

Studiile au arătat totodata că afinele  sunt bogate in antioxidanti  care pot proteja celulele de radicalii liberi. Acum noile cercetari finantate de National Institutes of Health au  ca scop descoperirea efectelor benefice ale  afinelor asupra diferitelor specii de „ciuperci„ patologice .

Rezultatele actuale atestă faptul că proantocianidele (PAC) prezente în afine au capacitatea de  a adera de fimbriile bacteriilor împiedicând asfel multiplicarea lor şi stopând dezvoltarea infecţiei urinare. Proantocianidele sunt benefice şi pentru sănătatea danturii având capacitatea de a preveni boala parodontală. De asemenea sucul de afine poate reduce nivelul colesterolului rău (LDL) şi poate creşte nivelul colesterolului bun HDL  în sânge.