Sun World Newsletter

Scientific Studies

ESENTIN FORTE – 2 hepatoprotectoare într-o singură capsulă

ESENTIN FORTE – 2 hepatoprotectoare într-o singură capsulă

08.11.2013

Esentin Forte este unul dintre cele mai bune suplimente nutritive pe baza de Fosfolipide Esenţiale deoarece el conţine 400 mg Fosfolipide Esenţiale în fiecare capsulă (concentraţie superioară altor preparate similare), ceea ce îi asigura eficientă sporită. Pe lângă această Esentin Forte are în compoziţie şi silimarină (extract de Silybum marianum), cea mai cunoscută plantă cu efecte hepatoprotectoare din lume.

Dar să revenim la Fosfolipidele esenţiale din Esentin Forte.

Bolile hepatice acute şi cronice sunt cauze importante de morbiditate şi mortalitate în întreagă lume. Terapiile medicamentoase convenţionale pentru multe dintre aceste afecţiuni au eficacitate limitată. De multe ori în afecţiunile hepatice terapiile complementare şi alternative sunt considerate că fiind mai eficiente şi mai sigure decât medicină convenţională şi sunt folosite de tot mai mulţi pacienţi. Fosfolipidele sunt componente esenţiale ale tuturor membranelor celulare şi sub-celulare, fosfatidilcolina şi fosfatidiletanolamina fiind cele mai abundente, ele formând bi-straturi lipidice. Integritatea şi funcţionarea sistemelor membranare externe (celulare) şi interne (sub-celulare) depind de compoziţia şi de integritatea structurii lor fosfolipidice.

Fosfatidilcolina este indispensabilă pentru diferenţierea, proliferarea şi regenerarea celulară, că şi pentru transportul trans-membranar a diverselor molecule. Fluiditatea membranară joacă un rol semnificativ în funcţionarea membranelor biologice, iar fluiditatea este influenţată decisiv de compoziţia de fosfolipide.

Studiile în-vitro şi în-vivo au arătat că Fosfolipidele Esenţiale influenţează funcţiile celulare membrano-dependenţe şi demonstrează acţiuni:

 • Anti-oxidante
 • Anti-inflamatorii
 • Anti-fibrotice
 • Apoptozo-modulatoare
 • Regenerative
 • Protectoare şi reparatoare la nivelul membranelor
 • De semnalizare celulară şi influenţare a receptorilor
 • De reglare a nivelului lipidelor pe modelele de intoxicaţii cu substanţe chimice sau medicamente

Beneficiile pe care administrarea Fosfolipidelor Esenţiale le aduc organismului uman sunt de ameliorare a simptomelor, îmbunătăţire a calităţii vieţii, inducerea modificărilor histologice şi încetinirea progresiei bolilor hepatice (steatoză hepatică de diverse etiologii, hepatotoxicitatea indusă medicamentos şi că adjuvant în hepatitele cronice virale). Legat de administrarea Fosfolipidelor Esenţiale este important de menţionat că nu au fost observate nici un fel de reacţii adverse deoarece corespund că structura şi configuraţie chimică cu fosfolipidele locate intramembranar. În toate studiile clinice Fosfolipidele esenţiale au fost foarte bine tolerate. Nu sunt cunoscute de asemenea nici interacţiuni ale Fosfolipidelor esenţiale cu medicamentele.

Modul de acţiune şi efectele farmacologice ale Fosfolipidelor esenţiale din Esentin Forte la nivelul ficatului

Ficatul uman normal este format din aproximativ 300 miliarde de hepatocite, iar suprafaţă totală a tuturor membranelor celulare şi sub-celulare măsoară aproximativ 33,000 metri pătraţi. Numeroase reacţii biologice au loc la nivelul acestei suprafeţe membranare. Disfuncţii serioase se pot produce datorită efectelor toxice, inflamatorii, alergice, metabolice sau imunologice cauzate de virusuri, solvenţi organici, alcool, medicamente, droguri sau alimente grase, conducând la deteriorări morfologice celulare. Indiferent de origine, distrugerea membranelor celulelor hepatice sau a organitelor intracelulare este prezenţa totdeauna în afecţiunile hepatice.

Astfel de tulburări la nivelul funcţionarii ficatului pot fi influenţate pozitiv sau eliminate prin administrarea de Fosfolipide esenţiale/Esentin Forţe. Aceste efecte benefice ale Fosfolipidelor esenţiale devin cu atât mai semnificative cu cât administrarea este începută mai precoce.

Mod de acţiune Fosfolipide esenţiale/Esentin Forte la nivelul ficatului:

 • Restaurarea structurii membranare normale şi creşterea fluidităţii membranare
 • Îmbunătăţirea funcţiilor metabolice asociate membranei
 • Reacţiile peroxidative sunt reduse sau normalizate
 • Reducerea citolizei; funcţiile excretorie, de detoxifiere şi de sinteză ale ficatului sunt îmbunătăţite
 • Stimularea regenerării
 • Inhibarea sau corectarea proceselor de fibrogeneza
 • Influenţarea apoptozei
 • Stabilizarea compoziţiei bilei
 • Modularea metabolismului lipidelor: diminuarea sau abolirea infiltrării grase a hepatocitelor şi a necrozei hepatocitare

Concluzii:

Șansele de succes în terapia oricarei afectiuni depinde de mai mulți factori , dintre care doi predomină: eficacitatea agentului terapeutic și stadiul bolii când terapia este initiata. În prezent , este bine stiut că cele mai multe boli ale ficatului sunt prea complexe pentru a fi tratate cu doar un singur agent terapeutic, ceea ce face dificil de a evalua eficacitate atribuibila fiecărui component al tratamentului.
Cu toate acestea , toate bolile hepatice includ defecte legate de membrana celulei hepatice, care sunt cel puțin parțial induse prin peroxidarea lipidelor ca unul dintre primele evenimente din cascada fiziopatologica. Tocmai de aceea beneficiile administrarii de Fosfolipide esentiale/Esentin Forte  sunt evidente, acestea contribuind la normalizarea structurii si functiilor membranelor hepatocitare si ajutand in acelasi timp, prin efectele anti-oxidante, la protejarea si refacerea celulei hepatice.