Sun World Newsletter

Scientific Studies

Osteoartrita este o urmare a uzurii normale şi „lacrima” articulaţiilor care poartă greutatea

Osteoartrita este o urmare a uzurii normale şi „lacrima” articulaţiilor care poartă greutatea

04.11.2013

Obezitatea şi înaintarea în vârstă sunt factori de risc major pentru osteoartrită – cazurile cele mai des întâlnite sunt  dureri la nivelul genunchiului. Având în vedere creşterea prevalenţei obezităţii şi îmbătrânirii populaţiei, se aşteaptă o creştere a situaţiilor de prevalenţă de dureri de genunchi şi a osteoartritei.

Cum se manifestă:

  • Vă dor articulațiile când faceți mișcare ?
  • Articulația s-a umflat, este caldă sau poate chiar se înrosește?
  • Vă este dificil sau imposibil să efectuați anumite mișcări?
  • Simțiți nesiguranță în genunchi în timpul mersului? 

Toate aceste manifestări  pot fi semne ale deteriorării cartilajului articular.

Kartifort este unul dintre produsele de excepţie aflate în portofoliul diviziei Pharmacy din cadrul  Sun Wave Pharma, un produs recomandat în reducerea suferinţei produse de articulaţiile degradate precum şi pentru o îmbunătăţire a mobilităţii acestora.

Kartifort este soluția NATURALĂ, cu eficiență DOVEDITĂ  avand  sulfat de glucozamină 1500 mg si  sulfat de condroitină 1200mg.

Glucozamina şi condroitina sunt molecule produse de organismul nostru în mod normal şi se găsesc în cantităţi mari în ţesutul conjunctiv.Producţia internă de glucozamină si condroitina organismului uman scade odată cu înaintarea în vârstă, de aceea la persoanele care au capacităţi reduse de sinteză cum sunt persoanele în vârstă sau persoanele care au artroză, suplimentarea poate reprezenta o sursă esentiala de glucozamină şi condroitină pentru cartilaj. Glucozamina este necesară pentru formarea şi menţinerea ţesutului conjunctiv precum şi a unui cartilaj articular sănătos. Acţionează ca nişte bureţi, asigurând protectie si elasticitate cartilajului articular – chiar şi după ce articulaţia a fost afectată.

Efectul benefic al sulfatului de glucozamină a fost acela care i-a determinat pe reumatologi să-l recomande ca tratament de prima linie în tratarea artrozei la genunchi. Numeroase studii arată că sulfatul de glucozamină, administrat pe perioade de 8-12 săptămâni, poate diminua durerea, în multe cazuri fiind mai eficient decât medicamentele de sinteză.

Suplimentarea cu glucozamină oferă ameliorarea durerilor articulare şi îmbunătăţeşte funcţionarea articulaţiilor. Alte cercetari sugerează de asemenea că, la o doza de1500 mg SG pe zi, rezultatele apar după opt săptămâni de la inceperea tratamentului. Glucozamina are efect de reconstructie a cartilajului articular, ajuta la mentinerea sanatatii cartilajului si s-a dovedit ca opreste erodarea cartilajului articular, considerata a fi cauza simptomatologiei. Condroitina ajută la atragerea şi menţinerea lichidului sinovial în cartilajul articular, lichid esenţial pentru glisarea capetelor articulare. Sulfatul de condroitină este o componentă majoră în rândul articulaţiilor. Structura moleculelor sulfatului de condroitină sunt în strânsă legătură cu sulfatul de glucozamină. Sulfatul de condroitină a fost raportat ca un compus ce reduce durerea articulară şi totodată suplimentarea de CS poate ajuta la restabilirea funcţiei articulare la persoanele cu probleme de osteoartrită.

Studii clinice importante susţin administrarea orală cu sulfat de condroitina şi nu injectabilă. Studii clinice într-un studiu placebo-controlat dublu orb s-a demostrat  că CS reduce durerea, creşte mobilitatea articulară, îmbunătăţirile fiind observate foarte uşor cu ajutorul razelor X care sunt sunt uşor de realizat şi nedureroase  la nivelul leziunii. Majoritatea studiilor au folosit 400mg de CS luate de 2-3 ori pe zi. Un alt studiu a demostrat că este mult mai eficient să iei 1200mg de CS o singură dată decât să iei de 3 ori pe zi o doză de  400 mg .

Aşadar administrarea cu 2 capsule Kartifort oferă necesarul dozei zilnice recomandate şi nu te va opri din ritmul tău de viaţă. Administrarea se va face în timpul meselor principale pentru a favoriza absorbţia glucozaminei şi a condroitinei.

Sursa:

The New England Journal of Medicine, Volume 359: 1097- 1107
A Randomized Trial of Arthroscopic Surgery for Osteoarthritis of the Knee 

Opt sfaturi pentru îi ajuta pe pacienţi să urmeze tratamentul:

1.      Gândeşte-te la modul cum vei administra medicamentaţia (ex. primul lucru de dimineaţă înainte de micul dejun) pentru a minimiza impactul asupra vieţii de zi cu zi.

2.      Dacă iei pastilele regulat pentru osteoartrită, încearcă să iei tratamentul constant la aceeasi oră, în fiecarea zi, săptămână sau lună.

3.      Foloseste un jurnal/agendă pentru a-ţi reaminti să iei medicamentaţia şi să-ţi colectezi reţetele de la doctor sau pune-ţi un reminder într-un loc unde îl poţi observa zilnic

4.      Bifează de fiecare dată administrarea tratamentului  şi păstrează acea notă într-un loc memorabil, monitorizează tratamentul

5.      Fii pregătit pentru schimbările care intervin în rutină vieţii tale,mai ales în situaţiile dificile în care trebuie să iei medicamentaţia în perioada de sărbători sau evenimente special.

6.      Roagă familia şi prietenii să te susţină în continuitatea tratamentului. Spune-le despre tratamentul pe care-l administrezi şi explică-le de ce este important pentru ţine continuitatea acestuia

7.      Vorbeşte specialişti despre dificultăţile care le întâmpini în experienţă ta. Ei vor putea să-ţi sugereze sfaturi cum să te descurci cu administrarea tratamentului sau pot să-ţi sugereze o altă varianta de medicaţie.

8.      Contactează site-uri de socializare specializate în domeniul care te interesează, ele îţi pot oferi sprijin şi te pun în legătură cu alte persoane care sunt într-o situaţie similară.