Sun World Newsletter

Scientific Studies

Proanthocianidinele și activitățile biologice benefice asociate

Proanthocianidinele și activitățile biologice benefice asociate

25.08.2016

Proantocianidinele sunt o clasă de polifenoli regăsite într-o varietate de plante. Din punct de vedere chimic, acestea sunt flavonoidele oligomerice.

Proantocianidinele au fost descoperite în 1947 de Jacques Masquelier, cel care a dezvoltat si tehnici patentate pentru extragerea proantocianidinelor oligomerice din scoarță de pin și semințe de struguri. De multe ori, asociate cu produsele de consum fabricate din afine, semințe de struguri sau vin roșu, proantocianidinele au fost propuse ca factori inhibitori ai infecției tractului urinar la femei.

În natură, proantocianidinele servesc printre alte ca mecanisme de apărarea chimică împotriva agenților patogeni de plante și animale de pradă, așa cum se întâmplă în cazul căpșunilor.

Merișorul conține mai mult proantocianidine tip A2 (PAC) și mai puțin frecvente legăturile tip B. Proantocianidine tip A2 sunt importante pentru capacitatea de a se lega la proteine, cum ar fi de adezinele prezente la E. coli (pe fimbrii) și așa poate ajuta la prevenirea infectiilor bacteriene, in special infecțiile tractului urinar.Cu toate acestea , studii clinice au fost efectuate pentru a vedea dacă PAC, în special de la Cranberries, pot oferi o metodologie alternativă la antibiotice și o ameliorare a simptomelor infecțiilor de tract urinar.

Proantocianidine sunt prezente în strugurii proaspeți, în sucul lor, vin roșu și alte fructe, cum ar fi afinele sau coacăzele negre.

Studiile efectuate cu afine și scorțișoară, ambele care conțin proantocianidine legate în mod unic, susțin un rol pentru antiadeziunea bacteriană și îmbunătățește metabolismul glucozei la diabetici de tip 2. Rezultatele dintr- o varietate de experimente indică c-ă proantocianidinele pot modula mai multe reacții implicate în procesele oncologice.

Multe alte alimente și băuturi pot conține, de asemenea, proantocianidine dar puține ating nivelurile găsite în semințele de strugurii roșii care au cel mai înalt nivel înregistrat de proantocianidine între fructele evaluate până în prezent (664 miligrame per 100g).

1