Sun World Newsletter

Scientific Studies

Rolul plantelor medicinale în lumea contemporană

Rolul plantelor medicinale în lumea contemporană

17.10.2013

În secolul al XIX-lea, atunci când analiza chimică a putut fi folosita pe scara larga, oamenii de știință au început să extragă și să modifice ingredientele active din plante. Mai târziu, chimistii au inceput sa produce propriile lor versiuni ale compusilor din plante și, în timp, utilizarea de preparate pe bază de plante a scăzut în favoarea medicamentelor sintetice. Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca aproape un sfert din medicamentele actuale sunt derivate din plante.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că 80% din oameni din întreaga lume au incredere si folosesc preparate pe bază de plante in asistența medicală primară. În Germania, aproximativ 600-700 de medicamente pe bază de plante sunt disponibile publicului larg și sunt prescrise de aproximativ 70% din medici germani. În ultimii 20 de ani, in Statele Unite ale Americii, nemulțumirea publicului fata de costul ridicat al medicamentelor chimice de sinteza eliberate pe baza de prescriptie medicala, combinat cu un interes legitim al publicului fata de revenirea la remedii naturale sau organice, a condus la o crestere a consumului de preparate pe bază de plante.

Plantele medicinale integrale conţin mai multe ingrediente care acţionează în sinergie pentru a produce un efect benefic mai pronunţat. Trebuie să amintim că sunt mai mulţi factori care determina gradul de eficientă a unei plante medicinale. De exemplu, tipul de mediu înconjurător (climă, insectele şi calitatea solului), în care o plantă a germinat şi s-a dezvoltat, modul de recoltare şi prelucrare pot influenţă efectele terapeutice ale acestei plante medicinale. Adesea, plante pot fi utilizate împreună, iar combinațiile lor cresc valoarea terapeurica și au mai puține efecte secundare. Furnizori de servicii medicale trebuie să ia in considerare mai mulți factori, atunci când recomanda anumite plante medicinale, incluzand aici specia, habitatul, conditiile de depozitare si prelucrare, dar si lipsa contaminanților (inclusiv metalele grele și pesticidele).

Cele mai multe preparate din plante medicinale sunt disponibile în farmacii sau retele comerciale specializate în mai multe forme de prezentare, cum ar fi: ceaiurile, siropurile, uleiurile, extractele lichide, tincturile și extractele uscate (sub forma de tablete, drajeuri sau capsule). Ceaiuri se obtin prin infuzie sau decoct. Siropuri sunt fabricate din extracte concentrate corora li se adauga ingrediente cu gust dulce. Tincturile si extracte lichide se obtin din fractii  dizolvate într-un lichid (de obicei apă, alcool, sau glicerol). Tincturile au o dilutie de 1:5 sau 1:10, ceea ce înseamnă că o parte din planta este preparata cu 5-10 părți (în greutate) de lichid. Extracte lichide sunt mai concentrate decât tincturile și au de obicei o concentrație de 1:1. Extractul uscat este forma cea mai concentrată a unui produs pe bază de plante medicinale. In acest caz gradul de dilutie este cuprins de obicei intre  2:1 si 8:1, produsulul final fiind comercializat sub forma de tabletă sau capsulă.

Cele mai multe dintre plantele folosite în suplimentele alimentare sunt cultivate în ferme specializate. Alte specii pot fi colectate din flora spontană. Dintre ţările care cultivă şi exportă cantităţi substanţiale de plante medicinale, putem enumeră: India, China, Thailanda, Coreea de Sud, Brazilia, Mexic, Egipt, Indonezia, Nepal, Filipine şi Kenya. Ţările din Europa de Est, în special România, cultivă plante medicinale mai ales pentru consumul propriu.

După ce plantele sunt recoltate, acestea trebuie să fie curățate manual. În unele cazuri, acestea sunt folosite proaspete, dar, în general, ele se usucă pentru reducerea conținutului de apă si facilitarea depozitarii. Urmeaza prelucrarea prin extractie, un proces prin care ingredientele active ale unei plante sunt separate cu ajutorul unui solvent. Odată ce un extras a fost obtinut, producătorii pot utiliza o serie de teste pentru a evalua calitatea și puritatea produsului lor. În primul rând, se pot examina caracteristicile fizice ale extractului, incluzand aici evaluarea organoleptica, pH-ul, solubilitatea, conținutul total de solide, conținutul de cenușă, iar în cazul extractelor uscate, chiar dimensiunea particulei.

Dacă ne referim la popularitatea diferitelor plante medicinale, trebuie să menţionăm faptul că suplimentele alimentare pe baza de plante cu cele mai mari vânzări din SUA includ Echinacea purpurea, sunătoarea (Hypericum perforatum), Ginkgo (Ginkgo biloba), usturoiul (Allium sativum), palmierul pitic (Serenoa repens), valeriana (Valeriana officinalis) şi spilcuţă sau floarea fetei (Tanacetum parthenium). Pentru că am menţionat anterior planta medicinală cunoscută în etnomedicină românească ca şi floarea fetei, vom prezenta în cele ce urmează povestea speciei Tanacetum parthenium.

Aceasta este o plantă perenă aparţinând familiei Asteraceae răspândită în grădini şi pe marginea drumurilor. Numele popular în spaţiu anglo-saxon este de feverfew şi provine de la cuvântul latin febrifugia care îi indică proprietatea de a scădea febra. Originară din Peninsula Balcanică, specia este acum răspândită în Australia, Europa, China, Japonia, Africa şi America de Nord.  Grecii antici numit plantă „parthenium,” deoarece o foloseau că medicament pentru a salva viaţă celor căzuţi de pe Parthenon în timpul construcţiei sale în secolul al 5-lea i.Hr. Specia  a fost cunoscuta sub numele de „aspirina medievala”, dar si ca remediul secolului al XVIII-lea fiind folosita pentru a ameliora tulburarile asociate artritei, astmului, constipațiilor, dermatitelor, starilor febrile, durerilor de cap, stărilor inflamatorii și migrenei. Dacă ne-am referit la migrenă, trebuie amintit faptul că această este considerată cea de-a 19-a cauza de dizabilitate din lume şi cea de-a 12-a cauza de dizabilitate în rândul femeilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că o persona care suferă de un atac migrenos sever are un grad de dizabilitate similar pacientului cu tetraplegie spastică, având un grad de dizabilitate mult mai mare decât al unei persoane fără vedere.

Sun Wave Pharma vine în sprijinul pacienţilor din România şi a comunităţii medico-farmaceutice oferind Migrolin – soluţia optimă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu migrenă.

Migrolin scade frecvenţa, intensitatea şi durata atacurilor migrenoase şi ameliorează tulburările asociate durerilor de cap şi migrenei. Doza zilnică este de 2 capsule pe zi, o capsulă conţinând extract 10:1  de flori de spilcuţe (Tanacetum parthenium) cu minim 0,5% parthenoide.

Cercetările moderne, efectuate în laborator au identificat şi izolat ingredientele-cheie ale speciei, şi anume lactonele sesquiterpene (cea mai mare parte dintre aceste lactone sunt parthenolidele), cu au rol antiinflamator, antimigrenos, antispastic şi antireumatic.