Sun World Newsletter

Scientific Studies

Seleniul – un mineral important pentru sanatate

Seleniul – un mineral important pentru sanatate

01.08.2016

Seleniul este un oligoelement care este prezent in mod natural in multe alimente, adăugat in altele, și este disponibil ca supliment alimentar. Seleniul, care din punct de vedere nutrițional este esențial pentru om, este un constituent al peste 25 de selenoproteine, care joaca un rol critic in reproducere, metabolismul hormonilor tiroidieni, sinteza ADN-ului, și protecția împotriva deteriorării oxidative și a infecțiilor.

 

Boli tiroidiene

Cea mai mare concentratie de seleniu se gaseste in glanda tiroida, fiind evidentiat faptul ca acest mineral este esential pentru functionarea enzimelor implicate in functionarea tiroidei.

Boala Hashimoto, numita si tiroidita limfocitara cronica sau tiroidita autoimuna, este o boală autoimună.  În boala Hashimoto, sistemul imunitar ataca glanda tiroida, cauzand inflamatie si interfera cu capacitatea sa de a produce hormoni tiroidieni. Este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism

Administrarea de Se în tiroidita Hashimoto ajută la îmbunătățirea ecogenității tiroidiene, iar

în timpul sarcinii la femeile cu tiroidită Hashimoto, previne tiroidita postpartum și  hipotiroidismul definitiv.

Boala Graves, cea mai comuna cauza de hipertiroidie, poate fi asociata ocazional cu anomalii oculare. Cunoscuta sub numele de oftalmopatia Graves, aceasta poate include protruzia globului ocular, umflarea tesuturilor moi din jurul ochilor si, mai rar, vedere dublă.

Societatea Europeana de Endocrinologie a inclus seleniul in ghidurile de tratament ale oftalmopatiei Graves usoara si medie, deoarece amelioreaza manifestarile oculare si calitatea vietii si previne progresia bolii spre forme mai severe.

Procor T contine o doza optima de Seleniu, dar si Zinc si Cupru, pentru mentinerea sanatatii tiroidiene.