Sun World Newsletter

Scientific Studies

SILIMARINA

SILIMARINA

04.08.2016

SILIMARINA – primul remediu hepatoprotector folosit în lume, îşi dovedeşte eficienţa şi în prezent

Silimarina este extractul uscat din seminţele de Silybum marianum (armurariul sau ciulinul laptelui) şi este compusă dintr-un complex de flavonoide, alcătuit în principal din silibină, silidianină și silicristină. De mii de ani, această substanţă naturală este considerată cel mai bun remediu contra bolilor hepatice. Silimarina măreşte capacitatea celulelor hepatice de a rezista împotriva acţiunii toxinelor, stimulând funcţia de detoxifiere  a ficatului şi funcţia de sinteză a hepatocitelor, mărind capacitatea de regenerare a acestora. Protejează integritatea membranei celulare a hepatocitelor, prin faptul că împiedică pătrunderea în celulele hepatice a unor substanțe hepatotoxice (aşa cum sunt alcoolul etilic, substanțele chimice toxice, medicamentele cu risc hepatotoxic, toxinele rezultate în urma prelucrării alimentelor etc). Totodată Silimarina reduce riscul dezvoltării calculilor biliari și favorizează digestia, fluidificând și eliminând bila.

În bolile hepatice cronice cauzate de un stres oxidativ pronunţat (aşa cum sunt steatoza sau ficatul gras alcoolic, toxicitatea hepatică indusă de medicamente sau diverse substanţe chimice, solvenţi, metale grele, etc), terapiile antioxidante, cum ar fi cea cu silimarină, pot avea un efect deosebit de benefic. Silimarina exercită activitate antioxidantă și de stabilizare a membranei celulelor hepatice, promovează regenerarea hepatocitelor, în plus, reduce reacția inflamatorie și inhibă fibrogeneza în ficat. Aceste rezultate au fost stabilite prin studii experimentale și demonstrate în ultimii ani prin studii clinice moderne.

Conform studiilor, administrarea pe termen lung a silimarinei a crescut semnificativ durata de supraviețuire a pacienților cu ciroză hepatică indusă de alcool şi nu numai. Pe baza rezultatelor studiilor făcute folosind metode de biologie moleculară, silimarina poate reduce semnificativ proliferarea celulelor tumorale.

Silimarina este de asemenea extensiv utilizată în tratamentul hepatitelor virale (în special cea cu virus C, dar nu numai) unde a arătat rezultate foarte bune pentru creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu hepatite acute sau cronice.

ESENTIN FORTE este un supliment nutritiv unic în România, care conţine Fosfolipide Esenţiale 400 mg şi Silimarină 100 mg în fiecare capsulă. Cel mai mare beneficiu al acestor două hepatoprotectoare combinate într-o singură capsulă este acela că Fosfolipidele Esenţiale, pe lângă rolul lor benefic la nivelul ficatului, ajută şi la pătrunderea silimarinei în celula hepatică, crescând astfel eficienţa hepatoprotectoare a acesteia. De aceea putem spune că ESENTIN FORTE este cea mai puternică asociere hepatoprotectoare disponibilă celor care îşi doresc un ficat protejat şi mai sănătos. Se recomandă administrarea a 2-3 capsule ESENTIN FORTE pe zi, pentru minim 3 luni.