Sun World Newsletter

Scientific Studies

Sindromul de Intestin Iritabil – o afecţiune funcţională cronică complexă

Sindromul de Intestin Iritabil – o afecţiune funcţională cronică complexă

17.05.2016

Sindromul de Intestin Iritabil, cunoscut şi sub denumirea de “colon spastic” este o afecţiune frecventă, comună. Cu toate că multe persoane experimentează probleme digestive din când în când de-a lungul vieţii, ceea ce diferenţiază Sindromul de Intestin Iritabil de alte afecţiuni intestinale este faptul că durerile abdominale şi diareea sau constipaţia revin periodic, se repetă. Sindromul de Intestin Iritabil afectează 15% până la 20% din populaţie.

Principalele simptome ale Sindromului de Intestin Iritabil (SII) sunt durerile abdominale însoţite de modificări ale tranzitului intestinal normal. Acestea pot include constipaţie, diaree sau alternanţă constipaţie – diaree. Gazele şi un abdomen vizibil balonat sunt de asemenea simptome comune. Afecţiunea nu provoacă modificări structurale ale ţesuturilor intestinale sau alte anomalii ale tractului digestiv însă durerea persistentă şi “excursiile” frecvente la toaletă pot interfera cu viaţa normală de zi cu zi.

Medicii nu cunosc cauzele exacte ale SII. Una dintre teorii spune că semnalele dintre creier şi intestine sunt cumva întrerupte. Această lipsă de “comunicare” poate cauza contracţii anormale ale muşchilor intestinali care conduc la crampe, durere şi fluctuaţii ale timpului/vitezei în care se realizează digestia. Stresul poate fi de asemenea un factor declanşator pentru SII, sau îi poate agrava simptomele. Aceasta înseamnă că stresul este un factor deosebit de problematic pentru persoanele cu SII şi trebuie evitat.

Oricine poate să dezvolte SII, dar afecţiunea este de 2 ori mai frecventă la femei faţă de bărbaţi. Simptomele debutează de obicei la tineri, spre sfârşitul decadei a doua de vârstă. Este neobişnuit ca persoane peste 60 de ani să dezvolte SII pentru prima oară. SII uneori coexista cu depresia sau anxietatea.

Strategia de tratament depinde de simptomele specifice şi de factorii declanşatori observaţi individual însă, mulţi pacienţi încep printr-o schimbare a dietei. Poate fi benefic pentru aceştia să evite cafeaua, alcoolul şi mâncărurile prăjite şi grase. Consumul mai multor fibre şi a unei cantităţi mai mari de apă poate îmbunătăţi simptomele. Există de asemenea şi tratamente medicamentoase relativ specifice pentru acest sindrom, însă doar 8% dintre pacienţi se declară complet mulţumiţi de rezultatele obţinute.

Sun Wave Pharma a lansat de curând în România o terapie inovatoare, de ultimă generaţie pentru Sindromul de Intestin Iritabil: Bio-Sun IBS. Acesta este un produs unic în România, un probiotic ce conţine o tulpină patentată de Saccharomyces cerevisiae (numită CNCM I-3856/ibSium) cu eficienţă dovedită pentru calmarea durerilor, disconfortului abdominal şi combaterea balonării la persoanele care suferă de Sindrom de Intestin Iritabil. Administrat foarte facil, 1 capsulă pe zi, Bio-Sun IBS reuşeşte să controleze rapid simptomele deranjante şi s-a dovedit eficient în studii clinice internaţionale la un procent de 96% dintre pacienţii cu Sindrom de Intestin Iritabil.

Reducerea durerilor abdominale şi a balonării se produce rapid, din primele două săptămâni de administrare, iar administrarea trebuie continuată până la minimum o lună.