Sun World Newsletter

Scientific Studies

Sunătoarea, remediul natural pentru depresie

Sunătoarea, remediul natural pentru depresie

19.02.2014

Depresia seamănă mult cu o stare de dispoziţie proastă şi de nefericire, foarte des întâlnită şi la oamenii sănătoşi, într-un anumit moment al vieţii. În cazul depresiei, simptomele se pot agrava în timp şi pot dura luni şi ani de zile. Pacientul se gândeşte numai la nenorociri, la catastrofe, la pierderea unei persoane iubite, pierderea locului de muncă şi a relaţiei cu o anumită persoană apropiată. Treptat, bolnavul se simte tot mai singur, plictisit, neajutorat, îndurerat, foarte trist şi copleşit de problemele cu care se confruntă. Uneori apare brusc, cu nelinişti, insomnii sau somn prelungit, agitaţie sau inhibiţie. Alteori se instalează lent cu insomnii cronice, irascibilitate, nervozitate spontană, cefalee, astenie, accese de plâns fără motiv, apatie, lipsa poftei de mâncare, plictiseală, oboseală cronică, lipsă de energie şi de reacţii afective.

Etnomedicina a identificat mai multe preparate antidepresive naturale, între care, cea mai mare eficienţă a dovedit-o sunătoarea sau pojarniţa. Recomandată încă din secolul al XVI-lea de către chimistul Paracelsus contra fricii, a tristeţii şi a viselor urâte, sunătoarea este benefică în refacerea echilibrului hormonal şi a sistemului nervos.

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta perena, intalnita in toate zonele tarii. Aceasta are tulpina dreapta, lemnoasa in partea inferioara, creste pana la 20-100 cm inaltime si prezinta numeroase ramuri sterile (fara flori), care pornesc de la baza frunzelor. Sunatoarea infloreste din luna iunie pana in septembrie, aceasta fiind si perioada recomandata pentru recoltare.

Denumită popular “iarba Sfantului Ioan”, sunătoarea este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente. Cercetări recente au arătat că sunătoarea conţine o doză ridicată de hiperforină, o substanţă care blochează acei receptori din creier care declanşează stările depresive. Prin aceasta, sunătoarea este benefică în tratarea depresiilor simptomatice şi reactive, în depresiile nevrotice şi în distonia neurovegetativă. S-a constatat că acţiunea antidepresivă a sunătoarei nu se instalează decât după 2-3 săptămâni de la începerea administrării. Se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, înainte de mesele principale, dintre care unul înainte de culcare. Ceaiul poate fi înlocuit cu tinctură de sunătoare (câte 4-10 picături de 5 ori pe zi), într-o cură de lungă durată. Se poate folosi si uleiul de sunătoare (câte 1 linguriţă de 2-3 ori pe zi), sau mai simplu, cu un preparat care sa contina sunatoare, asa cum este Stresclin.

Preparatul Stresclin conţine extracte de Withania Somniferă 125 mg, Terminalia belerica 150 mg, Valeriana Wallichii 50 mg, Hypericum Perforatum  25 mg. Stresclin ajută la ameliorarea tulburărilor asociate cu anxietate, depresie, isterie  şi favorizează relaxariea organismului.

Se administrează câte 1-2 capsule de Stresclin, de 2 ori pe zi.