Sun World Newsletter

Scientific Studies

Vitamina B12 și sănătatea

Vitamina B12 și sănătatea

21.05.2014

Vitamina B12 este necesară pentru formarea adecvată a celulelor roșii din sânge , funcția neurologică și sinteza ADN-ului.

În suplimente alimentare , vitamina B12 este , de obicei, prezentă ca ciancobalamină , o formă pe care organismul o transformă ușor în forme active Metillcobalamina și 5 – deoxyadenosylcobalamina . Suplimentele alimentare pot conține, de asemenea Metillcobalamina și alte forme de vitamina B12 .

Deficitul de vitamina B12 se manifestă prin anemie megaloblastica , oboseală , slăbiciune , constipație , pierderea poftei de mâncare , și pierderea în greutate.  Modificări neurologice , cum ar fi amorțeala și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor , pot apărea , de asemenea. Alte simptome de deficit de vitamina B12 includ dificultati in mentinerea echilibrului , depresie, confuzie, demență, memorie slaba  și dureri la nivelul gurii sau limbii . Simptomele neurologice ale deficitului de vitamina B12 pot aparea si fără anemie , astfel diagnosticarea  si interventia precoce sunt  importante,  pentru a evita deteriorarea ireversibilă  .

Grupuri la risc de deficit de vitamina B12

Gastrita atrofică , o boală care afectează 10% -30 % din persoanele in varsta , scade secreția de acid clorhidric în stomac , ducand la scăderea  absorbției vitaminei B12.

Persoanele cu gastrita atrofica sunt în imposibilitatea de a absorbi vitamina B12 , prezenta în mod natural în alimente . Cu toate acestea , cei mai multi oameni  pot absorbi vitamina B12 sintetica din suplimentele alimentare . Ca rezultat , se recomanda ca adultii cu  varsta de peste  50 de ani sa-si  obțina mare parte din  vitamina B12 din  suplimente. Cu toate acestea , unii pacienti varstnici cu gastrită atrofică au nevoie de doze mult mai mari decât doza zilnica recomandata , pentru a evita deficitul  subclinic.

Persoanele cu tulburări gastro-intestinale

Persoanele cu tulburari de stomac sau intestin , cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn , pot fi în imposibilitatea de a absorbi suficienta  vitamina B12 din alimente .

Vegetarienii si veganii sunt la risc mai mare ca nonvegetarienii de a dezvolta deficit de vitamina B12, deoarece sursele alimentare naturale de vitamina B12 sunt limitate la produsele alimentare de origine animală .

Femeile însărcinate și care alăptează , care urmează diete vegetariene stricte si copiii lor

Vitamina B12 traversează placenta in timpul sarcinii si este prezenta în laptele matern . Sugarii alaptati exclusiv de femei care nu consuma  produse de origine animală pot avea rezerve foarte limitate de vitamina B12 și pot dezvolta deficit de vitamina B12 în termen de luni de la naștere. Nedetectat și netratat, deficitul de vitamina B12 la sugari poate duce la leziuni neurologice grave și permanente .

Interacțiuni cu medicamente

Vitamina B12 are potențialul de a interacționa cu anumite medicamente . În plus , mai multe tipuri de medicamente ar putea afecta în mod negativ nivelul de vitamina B12  :

Inhibitorii pompei de protoni, cum ar fi omeprazol și lansoprazol , sunt utilizati pentru a trata boala de reflux gastroesofagian și ulcerul peptic . Aceste medicamente pot interfera cu absorbția vitaminei B12 din alimente prin încetinirea eliberarii de acid gastric in stomac .

Antagoniști ai receptorilor H2 de histamină , folositi pentru a trata ulcerul peptic , includ cimetidina , famotidina , și ranitidină . Aceste medicamente pot interfera cu absorbția de vitamina B12 din alimente prin incetinirea eliberarii de acid clorhidric în stomac .

Metformin , un agent hipoglicemiant utilizat pentru a trata diabetul zaharat , reduce absorbția vitaminei B12,prin modificarea motilitatii  intestinale, prin suprainfectie bacteriana , sau modificări în absorbția dependentă de calciu din celule ileale a factorului intrinsec  necesar transportului de vitamina B12.

Vitalin şi Vitalin Plus conţin doza optimă de vitamina B12 – de fapt forma activă de metillcobalamină , combinată cu acid folic – cea mai bună opţiune pentru pacienţii trataţi cu metformin, pentru  a menţine nivelul normal de vitamina B12 .