Infecțiile tractului urinar (ITU) sunt cele mai frecvente infecții bacteriene mai ales în rândul populației de sex feminin.

 • Ce sunt și cum se manifestă infecțiile de tract urinar (ITU)
 • De ce apar infecțiile de tract urinar
 • Factorii de risc ce duc la apariția ITU
 • Sunt mai predispuse femeile însărcinate să facă infecție de tract urinar?
 • Tratamentul ITU
 • Beneficiile tratamentului
 • Cum previi apariția ITU

Infecţia urinară presupune o bacteriurie semnificativă şi o constelaţie de simptome cum sunt:

 • urinare dureroasă
 • frecvență crescută a urinărilor
 • imperiozitate urinară
 • durere suprapubiană.

De asemenea, fiecare etapă din viața femeii o predispune la ITU de la cistita de lună de miere, la ITU din sarcină până la ITU din post-menopauză.

Infecţia urinară este o problemă de sănătate publică, este estimat că în fiecare an apar în întreaga lume aproximativ 150 milioane de îmbolnăviri noi*.

De ce apar infecțiile de tract urinar

Bacteria Escherichia coli (E. Coli) este cel mai des întâlnit microorganism implicat în patogenia ITU, fiind răspunzător de 85% dintre infecţiile comunitare şi de 50% dintre infecţiile intraspitalicești.

Aceşti germeni au pe suprafaţa lor elemente de virulență numite fimbrii dintre care cele mai frecvente sunt de tip P şi de tip 1 care permit răspândirea rapidă din tractul digestiv şi ataşarea acestora de mucoasa vezicală.

Factorii de risc ce duc la apariția ITU

Factorii de risc sunt multiplii, dintre aceștia fac parte predispoziția dată de sexul feminin, vârsta înaintată, comorbiditățile asociate precum diabetul zaharat sau anomalii congenitale ale tractului urinar, factori mecanici precum litiaza renală sau vezicală, prostată mărită ș.a.

Sunt mai predispuse femeile însărcinate să facă infecție de tract urinar?

Modificările fiziologice în sarcină reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea infecțiilor de tract urinar. În timpul sarcinii apare fenomenul de stază la nivelul tractului urinar datorită efectului progesteronului care împreună cu modificările anatomice și fiziologice predispun la apariția cistitei acute.

Comparativ cu femeile negravide, pacientele însărcinate sunt de două ori mai predispuse pentru a dezvolta infecție de tract urinar simptomatică.

Modificările datorate sarcinii sunt reprezentate de presiunea exercitată de uterul gravid pe uretere și de efectul progesteronului de relaxare a musculaturii tractului urinar.

Tratamentul ITU

În ceea ce priveşte tratamentul, se observă în practica de zi cu zi că deşi se administrează antibiotic nu se obține sterilizarea urinei şi nici prevenirea recurențelor. În plus, repetările prescrierii antibioticelor duc la un cerc vicios, şi la scăderea imunităţii. Studiile au arătat că există limitări ale acţiunii antibioticelor şi acestea se datorează următoarelor cauze: antibioticele nu acţionează pe fimbriile bacteriei, nu influenţează adeziunea, diseminarea şi rezistenţa bacteriană și nu penetrează biofilmul bacterian având efect limitat în reapariția acestora.

Tot studiile ne recomandă asocierea cu un produs care să acţioneze pe fimbrii şi pe biofilmul bacterian, iar soluţia este reprezentată de proantocianidine care inhibă aderarea fimbriilor la uroteliu și acţionează asupra biofilmului bacterian, responsabil de reapariția infecției de tract urinar.

Beneficiile tratamentului

Proantocianidinele (PAC) reprezintă substanța activă a extractului de afin american. Afinul american este o plantă originară din America de Nord utilizată în mod tradițional în menținerea sănătății tractului urinar, cu efect benefic împotriva manifestărilor neplăcute de la nivel urogenital.

În lupta cu reapariția infecțiilor de tract urinar, ghidurile internaționale din domeniul medical recomandă utilizarea proantocianidinelor dar si a D-manozei.

D-manoza este un zahăr simplu care se absoarbe de 8 ori mai lent decât glucoza și se metabolizează foarte puțin la nivelul organismului, neinfluențând semnificativ valoarea glicemiei. La nivelul corpului uman D-manoza are rol antiseptic, fiind folosită cu precădere în cazul infecțiilor cu E. coli.

*(The American Urological Association).

Cum previi apariția ITU

– se recomandă în special consumul de apă – cel puțin 2 litri pe zi

– igiena corespunzătoare a zonei intime – fără geluri intime cu parfum sau parabeni

– urinarea după contactul sexual

– evitarea expunerii la frig

– urinare la timp, fără amânarea momentului

– tratarea afecțiunilor ginecologice

– folosirea lenjeriei intime din bumbac

– evitarea folosirii diafragmei sau a spermicidelor ca metodă de contracepție.

Este important să nu ignori simptomele unei infecții urinare și să iți faci o programare la medic.

Lipsa unui tratament corespunzător al infecțiilor de tract urinar poate duce la infecția rinichilor, naștere prematură în cazul femeilor însărcinate, deshidratare și chiar septicemie.

In general, tratamentul este ușor de urmat, iar ameliorarea simptomelor are loc în primele doua-trei zile de la administrare.