Ultimele studii arată că peste 78% din populația Europei de Est suferă de Insuficiență Venoasă.

Cum se formează insuficiența venoasă

Sângele este transportat de la inima spre țesuturile periferice prin artere și se întoarce înapoi prin vene, astfel că circulația prin vene se desfășoară întotdeauna în sens ascendent, valvele venoase fiind cele care asigură acest flux al sângelui de jos în sus.

 Insuficiența venoasă cronică are o evoluție îndelungată și apare atunci când peretele venos și/sau valvele de pe traiectul venelor membrelor inferioare nu funcționează eficient. Acest lucru duce la o reîntoarcere dificilă a sângelui de la nivelul picioarelor la inimă. Insuficiența venoasă cronică are ca efect stagnarea sângelui în aceste vene ce poartă numele de stază venoasă.

Factorii de risc în insuficiența venoasă cronică

Sexul, preponderent feminin, vârsta ( frecvent peste 50 de ani), istoric de tromboze la nivelul venelor membrelor inferioare, sarcina, utilizarea anticoncepționalelor, greutatea corporală, sedentarismul, statul îndelungat pe scaun sau în picioare.

Simptomele insuficienței venoase cronice

  • Umflarea membrelor inferioare
  • Senzație de arsură sau prurit
  • Durere care se agravează la mers îndelungat sau statul în picioare
  • Crampe musculare
  • Apariția varicelor (vene dilatate)
  • Modificări de culoare ale pielii, cu colorație brună, mai ales în jurul gleznelor
  • Ulcerații

Clasificare unanim recunoscută a insuficientei venoase cronice este clasificarea CEAP care îmbină criterii clinice (C), etiologice (cauzale) (E), anatomice (A), patologice (P) (adică mecanismul de producere).

C0 – nu există semne vizibile sau palpabile
C1 – telangiectazii sau venule (pânza de păianjen)
C2 – vene varicoase
C3 – edemul membrelor inferioare, vizibil în special seara, după efort, prin umflarea picioarelor
C4 – hiperpigmentarea pielii, colorarea ireversibilă variind de la brun închis, maro, vineţiu-roșietic, eczemă, dermite.
C5 – la fel ca C3 la care se adaugă existenţa unui ulcer varicos vindecat
C6 – la fel ca la C4 cu existenţa în plus a unuia sau mai multor ulcere varicoase active.

Tratamentul insuficienței venoase cronice

Trebuie precizat de la început că în lipsa tratamentului evoluția insuficienței venoase poate fi relativ rapidă.

Tratamentul insuficienței venoase cronice este unul complex și are ca și scop ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor.Tratamentul va varia în funcție de pacient și de gradul afecțiunii.

Adoptarea unui stil de viață sănătos este de obicei, primul pas de încetinirea evoluției pentru cazuri ușoare. Acest stil de viață poate include o dietă sănătoasă, menținerea unui greutăți optime, exerciții, oprirea fumatului, tratarea promptă a rănilor piciorului și evitarea sedentarismului sau șederea îndelungată.

Tratamentul specific se va determina în functie de vârstă, istoricul medical, severitatea bolii, semne și simptome, toleranța la anumite medicamente sau terapii.

Ciorapii compresivi sunt ciorapi elastici speciali care aplică presiune la nivelul gleznei și gambei.

Scleroterapia – În scleroterapie o substanță este injectată în vena afectată astfel încât ea nu va fi transformată într-un cordon fibros și nu va mai putea transporta sânge

Medicamentos – Principii medicamentoase eficiente sunt tonicele venoase.

Chirurgical

MĂSURI DE PREVENȚIE

Măsurile utilizate pentru prevenția apariției insuficienței venoase cronice sunt simple și scad, de asemenea, riscul complicațiilor ulterioare (dietă, mișcare etc.).

Trebuie evitată sauna și expunerea prelungită la soare și la surse de caldură (epilat și ceara fierbinte).