Anovulația este una din cele mai frecvente cauze ale întârzierii apariției unei sarcini.

Anovulația este în principiu un simptom și nu o boală. Este rezultatul mai multor tipuri de afecțiuni și se manifestă prin cicluri menstruale neregulate sau absente și prin infertilitate.

Un ciclu menstrual normal se repetă la 28 de zile (4 săptămâni), poate dura și între 21 și 35 de zile fiind urmat de menstruație sau de sarcină, după caz. Atunci când nu există ovulație distanța dintre menstruații este mai mare de 35 de zile. Acest fenomen se întâmplă în trei situații: oligomenoreea care apare atunci când ciclul se repetă la un interval cuprins între 35 și 180 de zile, amenoreea atunci când acesta are loc la un interval mai mare de 180 de zile și eumenoreea când menstruațiile se succed la mai puțin de 21 de zile.

Sub influența hormonilor hipofizari, în prima parte a ciclului ovulator crește și se maturează foliculul ovarian și se sintetizează hormoni la nivel ovarian, principalul fiind estrogenul. Estrogenul produce o îngroșare a mucoasei uterine (endometru) ce are rolul de a crea condiții propice de implantare a unui eventual ovul fecundat.

Creșterea nivelului de hormoni estrogeni produce prin feed-back pozitiv o stimulare a sintezei hormonului luteinizant care crește brusc la jumatatea ciclului menstrual și declanșează ovulația, adică ruperea folicului ovarian și expulzia ovulului matur în trompa uterină.

Ceea ce ramane din foliculul ovarian după expulzia ovulului se transformă în corp galben (sau corp luteal), care începe secreția de progesteron. Progesteronul stabilizează și pregătește endometrul pentru implantarea oului fecundat în eventualitatea unei sarcini.

În cazul în care nu se produce fecundarea și implantarea oului scade secreția de hormoni ovarieni ducând la descuamarea endometrului îngroșat (lipsit de suport hormonal) și la eliminarea acestuia din uter sub forma sângerării menstruale. Urmează apoi un nou ciclu cu aceleași fluctuații hormonale. O dereglare a acestui ciclu poate duce la absența ovulației.

Marea majoritate a femeilor aflate la vârsta reproductivă pot avea cicluri  anovulatorii  la un moment dat. Diferite studii internaționale au evidențiat o prevalență a anovulației cronice între 6 și 15% pentru femeile de vârstă fertilă.
În primii doi ani după apariția menstruației (la pubertate), din cauza imaturității axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, anovulația este fiziologică, la fel și în perioada de perimenopauză, din cauza diminuării numărului de foliculi ovarieni și a dereglării mecanismelor de control.

Anovulația poate avea numeroase cauze: de la diete prea severe si stres, la chisturile ovariene, disfuncții ale hipotalamusului sau ale glandei tiroide etc. Lipsa ovulației poate fi greu de detectat. De exemplu o femeie poate avea o menstruație normală, dar în același timp ovarele ei să nu elibereze niciun ovul, însă în cele mai multe dintre cazuri, femeile care suferă de anovulație nu au nici menstruație.

Conform medicilor, cele mai frecvente cauze ale lipsei ovulației sunt urmatoarele:

Exercițiile pentru slăbit și diete aspre.

Un program de gimnastică solicitant, cum ar fi alergatul poate interfera cu ciclul ovulator al unei femei. Acest tip de anovulație este numit amenoree. În mod normal ovulația revine atunci când femeia se hrănește corespunzător, potrivit nevoilor corpului ei.

Stresul.

Stresul emoțional, anxietatea pot de asemenea afecta funcția ovulatorie. Într-o viață cotidiană agitată unele femei pot face față stresului zilnic, însă altele au nevoie să consulte un psiholog. Această stare se răsfrânge negativ și asupra ovulației. Vindecarea se poate face prin terapie sau meditație de specialitate.

Anumite medicamente.

O altă cauză a anovulației poate fi utilizarea îndelungată a anumitor medicamente. În această categorie intră și contraceptivele orale care împiedică ovulația. În cazul femeilor care folosesc contraceptive injectabile se pare că folosirea îndelungată a acestora duce la apariția amenoreei.

Alte cauze mai pot fi: chisturile ovariene, sindromul de ovar polichistic SOPC, disfuncțiile hipotalamice, premenopauza, disfuncții ale gladei tiroide. Cauzele anovulației pot fi stabilite printr-o analiză a sângelui. În unele cazuri s-ar putea să fie nevoie și de ultrasunete și chiar laparoscopie.

Complicațiile anovulației depind de factorul etiologic care a produs anovulația.

Complicațiile sindromului de ovar polichistic pe termen lung sunt legate mai ales de modificările metabolice asociate (obezitate, hirsutism, creșterea rezistenței la insulină) și includ risc crescut de apariție a: diabetului zaharat, dislipidemiei, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii. Lipsa ovulației prezintă risc crescut de apariție a hiperplaziei endometriale și a cancerului endometrial.

Anovulația indiferent de cauză are ca și consecință infertilitatea sau subfertilitatea.

Dacă apare sarcina în cazul unei femei cu SOPC crește riscul de diabet gestațional, preeclampsie și naștere prematură.

Tratamentul cu anticoncepționale orale (pentru SOPC, insuficiență ovariană prematură, amenoree din anorexie sau bulimie, etc) poate prezenta complicații dintre care unele grave, cum ar fi tromboembolismul venos.

Numeroase studii de specialitate dovedesc utilitatea mioinozitolului prin scăderea rezistenței la insulină și reglarea hormonală! Pentru restaurarea ovulației se recomandă utilizarea mioinozitolului pentru cel puțin 3 luni iar pentru dispariția efectelor negative ale dereglării hormonale (obezitate, hirsutism, acnee) este necesară administrarea de mioinozitol pentru 6 luni.

Studiul observațional realizat în Germania de către Regidor și Schindler în care au fost înrolate 3602 paciente cu infertilitate datorată sindromului de ovar polichistic a dovedit că administrarea a 2 doze pe zi de câte 2 g de mioinozitol + 200µg acid folic timp de 10,2 săptămâni restaurează ovulația la 70% dintre acestea! Mai mult 545 dintre ele au rămas însărcinate. Totodată nu au fost semnalate efecte adverse relevante.

Așadar mioinozitolul este o alternativă sigură pentru restaurarea ovulației și obținerea sarcinii atât în cazul SOPC cât și a altor cauze.