Pacientul cu simptome ale bolii hemoroidale trebuie să se adreseze unui medic specialist încă de la primele simptome pentru a i se stabili un diagnostic diferențial, pentru a se vedea care este stadiul bolii și pentru a i se recomanda un tratament.

Obiectivele farmacoterapiei sunt reducerea durerii și a constipației la pacienții cu hemoroizi.

Clasificarea pe grade a bolii hemoroidale este utilă nu numai pentru recomandarea tratamentului adecvat, dar și pentru a permite compararea rezultatelor terapeutice între ele. În scopuri practice, hemoroizii interni sunt clasificați în funcție de aspectul și gradul lor de prolaps, cunoscut sub numele de clasificarea Goligher:

Hemoroizi de gradul I – au ca simptom sângerările, însă nu sunt caracterizați prin prolaps (ieșirea în afara canalului anal);

Hemoroizi de gradul II – sunt caracterizați prin prolaps în momentul defecării, însă se retrag spontan imediat după;

Hemoroizi de gradul III – sunt caracterizați prin prolaps și pot apărea la încordare sau la efort și nu se retrag. În cazul acestora se apelează la introducerea manuală în canalul rectal de către medic;

Hemoroizi de gradul IV – prolapsul este permanent și ireductibil.

Hemoroizii externi generează în general simptome datorate trombozelor acute, trombozelor recurente sau problemelor de igienă.

Conduita pacientului cu hemoroizi

Dieta bogată în fibre. Semințele de Psyllium scad semnificativ sângerările și durerea. O dietă bogată în fibre include mai mult de 25 g de fibre pe zi. Multe simptome ale bolii hemoroidale se rezolvă numai atunci când sunt tratate cu modificări dietetice, cum ar fi adăugarea de suplimente cu fibre.

Aport adecvat de lichide – 40ml/kg corp.

Consiliere cu privire la obiceiurile de defecație.

Dacă modificările dietetice insoțite de un tratament adecvat nu elimină simptomele la pacienții cu hemoroizi de gradul I până la gradul III, ar trebui luate în considerare alte proceduri medicale.

Criza hemoroidală acută

Criza hemoroidală acută este un eveniment rar care necesită de obicei tratament de urgență recomandat de catre medicul curant.

Monitorizare pe termen lung

După excizia unui hemoroid extern trombozat, pacientul poate fi externat cu respectarea indicațiilor medicului curant.

O atenție deosebită este acordată  reglării tranzitului.

Baia în căzi pentru confort și igienă face parte din rutină.

Pacienții trebuie, de asemenea, să țină cont de următoarele:

  • evitarea constipației printr-o dietă adecvată sau administrarea unui supliment alimentar pe bază pe fibre;
  • menținerea unei greutăți normale;
  • evitarea unui timp prelungit la toaletă;
  • evitarea sedentarismului și statul prelungit pe scaun;
  • îmbunătățirea igienei anorectale.