Bolile reumatice (sintagmă sinonimă cu reumatismul) reprezintă un termen generic folosit pentru a “acoperi” cel puțin 200 de boli diferite care îți afectează tendoanele, ligamentele, oasele și mușchii. Uneori, acestea sunt numite afecțiuni musculo-scheletale.

Cauzele

În apariția bolilor reumatice pot fi incriminați mai mulți factori, precum infecțiile, sexul (bolile reumatice par să afecteze mai mult femeile), factorii genetici, obezitatea, dereglări ale sistemului imunitar, precum și expunerea la frig și umezeală.

Factorii de risc

Există diverși factori ce te supun unui risc mai mare de a dezvolta una sau mai multe afecțiuni reumatice, precum:

  • Artroza este mai des întalnită la adulții vârstnici, în comparație cu adulții tineri
  • Femeile sunt de departe mai predispuse decât barbații să dezvolte artrită reumatoidă, sclerodermie, fibromialgie și lupus
  • Guta și spondilartropatiile sunt mult mai comune în cazul bărbaților
  • Obezitatea iți crește riscul în privința unui număr mare de boli reumatice

Simptomele reumatismului

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), există semne și simptome diferite ale bolilor reumatice:

  • durere articulară persistentă
  • inflamație articulară (rigiditate articulară, articulații calde la atingere)
  • deformarea articulațiilor
  • pierderea flexibilității și apariția rigidității
  • dureri musculare

Tipuri de reumatism

Reumatismul degenerative- boala este provocată de degenerarea sau de uzura unei articulații.

Reumatismul inflamator – întâlnit, de regulă, în cadrul unor boli sistemice, precum poliartrita reumatoidă, vasculita, lupusul, sclerodermia, sindromul Sjogren etc. Așadar, bolile autoimune intră în această categorie.

Reumatismul infecțios – bolile reumatismale sunt cauzate de prezența unui microb sau microorganism în articulație – de exemplu artrita tuberculoasă.

Reumatism microcristalin – bolile reumatice sunt cauzate, în acest caz, de prezența cristalelor de acid uric în articulații sau în tendoane. Un exemplu este guta.

Reumatismul părților moi (mușchi, tendoane) – există boli reumatice care afectează și părțile moi, anumite organe sau țesuturi din corp. De exemplu tendinita, bursita, dar și fibromialgia, polimialgia etc. Bolile musculo-scheletale, potrivit definiției, sunt acele boli care pot să îti afecteze mușchii, oasele și articulațiile.

Metode de diagnosticare pentru reumatism

In unele cazuri, simptomele bolilor reumatice (afecțiunilor musculo-scheletale) intervin în acțiunile de zi cu zi, afectând mersul sau activitățile zilnice. Poți avea, în timp, mișcări articulare limitate sau îți va fi din ce în ce mai dificil să îndeplinești lucruri care păreau de rutină. Planul de tratament variază, în funcție de cauza simptomelor și diagnostic (examen fizic, analize de sânge, teste imagistice).

Nu există un singur tratament sau un singur medicament care să fie optim pentru a fi folosit de toți pacienții cu boli reumatice. Există opțiuni de tratament care ajută la calmarea durerii și care țin sub control simptomele artritei.

Medicația orală este tratamentul clasic pentru artrită, de exemplu, însă în unele boli reumatice există și tratament injectabil (se injectează anumite substanțe în articulații sau în țesuturile moi).

Există tratamente naturiste (acupunctura, chiropractica etc.), terapii alternative și opțiuni chirurgicale. Răspunsul pacienților la tratamentele pentru bolile reumatice variază de la o persoană la alta.

Tratament medicamentos pentru reumatism – Managementul și calmarea durerii reprezintă obiectivul principal al tratamentului tuturor formelor de boli reumatice, fie că sunt boli inflamatorii sau nu. Durerea poate fi ținută sub control în mai multe moduri: fie prin folosirea analgezicelor tradiționale, fie prin folosirea calmantelor care în același timp reduc și inflamația.

In funcție de simptome și de severitatea bolii, medicul poate prescrie:

– tratament medicamentos intern (antiinflamatoare, analgezice)

– tratament topic (creme, geluri)

– tratamente alternative  (suplimente)

 

Inainte de toate, cere sfatul medicului și respectă recomandările lui.