Cum pregătești cuibul? Ce nevoi are un nou-născut de la mediul înconjurător?

  1. Temperatura de confort în cameră este între 22 și 24 0C, iar în timpul băiței între 25 și 260C.
  2. Baia generală se face în fiecare seară indiferent dacă a căzut buricul sau nu, în apa de baie se poate pune mușețel sau câteva picături de concentrat de mușețel.

Baia generală nu se amână până după detașarea bontului ombilical, dar până în acel moment se va evita udarea abundentă a zonei ombilicale.

Durata băii nu va depăși inițial 3 – 5 minute. După terminarea băii, nou-născutul se șterge prin tamponare ușoară cu prosopul, insistând pentru uscarea plicilor. Plicile inghinale, perineul și fesele se acoperă cu un strat subțire de unguent protector.

Bontul ombilical se va tampona cu o compresă sterilă umezită cu alcool sanitar, apoi se va aplica local o compresă sterilă uscată. Acest procedeu se face de două, trei ori pe zi până la detașarea bontului, iar plaga ombilicală rămasă după detașare se toaletează de câte ori se murdărește zona ombilicală.

Toaleta feței (nas, ochi, urechi) se va face după terminarea băii.

Pavilioanele urechii și conductul auditiv extern se șterg cu tampoane alungite si răsucite, iar ochii se șterg dinspre unghiul extern spre cel intern cu tampon steril umezit cu ser fiziologic, pentru fiecare ochi folosind altă compresă. Toaleta nasului se face prin instilare de ser fiziologic – picături sau spray nazal și apoi se șterge cu bețisoare de nas. Se evită aspirarea frecventă a nasului. Unghiile se vor tăia zilnic, dacă este cazul.

După băiță este obligatoriu să absorbim apa care accidental a ajuns în ureche fiincă altfel, poate favoriza otita congestivă.

  1. Cântarim copilul înainte de fiecare baie. Astfel avem un control minim asupra creșterii în greutate a copilului. Media zilnică este între 30 – 100 gr/zi.

Dacă nu toți copiii cresc în același ritm, asta nu înseamnă că nu sunt niște copii sănătoși ci doar au un ritm specific de creștere.  Totuși dacă diferența este cu 15% mai mică decât aceste standarde medii, atunci copilul este subnutrit, iar dacă depășește 20%, atunci are un exces de greutate.