O dietă sănătoasă este cea mai bună sursă de vitamine și minerale. Cu toate astea, chiar dacă mănânci ceea ce trebuie, există posibilitatea să apară dezechilibre ale unor nutrienți esențiali. Dacă esti gravidă sau intenționezi să rămâi însărcinată, vitaminele prenatale vor acoperi aceste lipsuri.

Suplimentele recomandate în sarcină pot conține mai mult acid folic și fier comparativ cu altele pentru adulți. În sarcină, o importanță majoră o au acidul folic, fierul și DHA-ul.

Aproximativ 50% din populație nu poate metaboliza acidul folic, acesta se acumulează și are efecte nocive asupra sănătății.

Quatrefolic este o formă de folat bilogic activ, folatul pe care organismul îl folosește ca atare fără a fi necesară metabolizarea lui.

Utilizarea înaintea sarcinii și în sarcină a folatului ajută la prevenirea defectelor de tip neural care sunt niște anomalii grave la nivelul creierului și măduvei spinării; un deziderat foarte important deoarece defectele de tip neural au o prevalență de 1/1000.

Studiul Life din 2016 afirmă că deficitul de folat poate fi întâlnit la 95% dintre gravide.

Fierul ajută la dezvoltarea și creșterea copilului, în plus fierul previne anemia, o condiție în care globulele roșii nu se dezvoltă adecvat împiedicând astfel oxigenarea corectă a țesuturilor.

Preparatele obisnuite cu fier pot provoca reacții la nivel gastro-intestinal: constipație, diaree, gust metalic. Fierul lipozomal este obținut prin nanotehnologie și constă în înglobarea fierului în lipozomi pentru a evita contactul direct cu mucoasa gastro-intestinală. Această tehnică îi conferă fierului lipozomal o biodisponibilitate optimă.

Aproximativ una din doua gravide are deficit de fier. Deficitul de fier poate determina anemie, naștere prematură.

DHA este important pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos al fătului și poate preveni retinopatia de prematuritate. În timpul ultimului trimestru de sarcină, care coincide cu perioada cea mai importantă de dezvoltare neurală și vasculară a fătului, există o creștere a DHA în ficatul și în creierul acestuia. O suplimetare a dietei mamei cu DHA va crește concentrația de DHA din sângele copilului nou-născut.

Vitaminele sunt un supliment la alimentația sănătoasă și nu un substitut al acesteia. În plus, în funcție de nevoi, medicul poate recomanda doze suplimentare din anumiți nutrienți.