E POSIBIL SĂ AI NEVOIE DE MAI MULT FIER!
Nu încercăm să vorbim de construcții civile, ci de construcția sistemului nostru imunitar, asta-i clar. 🙂

La nivel mondial, nu mai puțin de una din trei persoane suferă de lipsa fierului în organism. Iar netratarea acestui deficit duce la anemie și la alte consecințe ce pot fi grave.

De la oboseală, iritabilitate și amețeală la piele uscată și unghii fragile, recomandarea este să mergeți la medic dacă observați aceste simptome.

Jumătate din toate cazurile de anemie au ca motiv deficiența de fier. De ce? Pentru că este cea mai frecventă stare de denutriţie din orice regiune a globului.

Fierul este un component vital al mai multor funcțiile corporale, în principal sinteza hemoglobinei și transportul oxigenului în organism. Știm, sună puțin dificil de înțeles, dar nu este.

O dietă normală conține 6 mg/1000 de calorii. În medie, o dietă zilnică, obişnuită, conţine 10-20 mg de fier. Doar 5-10 % din fierul alimentar – aproximativ 1 mg – este absorbit intestinal şi utilizat de organism pentru a contrabalansa pierderile zilnice. Cantitatea de fier absorbită poate însă să crească la valori de 5 ori mai mari decât cele normale, în situaţiile în care depozitele de fier sunt epuizate.

Cine sunt cei care se încadrează în grupurile de risc?

Vorbim de adolescenți, de femeile de vârstă fertilă, de femeile însărcinate, de doamnele la menopauză, de persoane cu anumite boli cronice și de persoanele care sunt vegetarienie. O întreagă diversitate de oameni, deci, după cum bine observăm.

Așadar, pentru a preveni deficitul de fier, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor femeilor aflate la vârsta fertilă administrarea a 30-60 mg de fier pe zi. Iar în general, intervenţia terapeutică vizează profilaxia în egală măsură cu tratamentul curativ.