DE CE APAR HEMOROIZII ȘI CE PUTEM FACE
Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt o afecțiune caracterizată prin umflarea venelor din anus și în rectul inferior, asemănătoare cu varicele. Ei se pot dezvolta în interiorul rectului (hemoroizi interni) sau sub piele din jurul anusului (hemoroizi externi).

Chiar dacă sunt o afecțiune des întâlnită, vestea bună este că pot fi preveniți sau tratați cu un stil de viață sănătos și cu ajutorul plantelor medicinale.

De ce apar hemoroizii?

În principiu, există anumite obiceiuri pe care mulți le avem și care provoacă apariția hemoroizilor. Sedentarismul, ridicarea obiectelor grele sau alimentația nesănătoasă se numără printre ele. Dacă obișnuiești să consumi alimente de tip fast-food sau snacks-uri și prea puține sau deloc legume și fructe, este posibil să nu ai un aport suficient de fibre alimentare. De aceea, apare constipația, ceea ce poate agrava problema. Studiile arată că suplimentarea cu fibre ajută la diminuarea simptomelor hemoroidale și a sângerărilor. Însă nu te aștepta la minuni apărute peste noapte, pentru că este nevoie de o lună de dietă sănătoasă până la dispariția simptomelor neplăcute.
Tipuri de hemoroizi

Semnele și simptomele hemoroizilor depind de obicei de tipul de hemoroizi și așa cum spuneam mai sus, ei sunt de mai ulte tipuri.

Hemoroizii externi se află sub pielea din jurul anusului. Iar semnele și simptomele pot include mâncărime sau iritații în regiunea anală, durere sau disconfort, umflături în jurul anusului sau chiar sângerare.

Hemoroizii interni se află în interiorul rectului. De obicei, nu pot fi văzuți sau simțiți și rareori provoacă disconfort. Dar tensionarea sau iritarea la trecerea scaunului pot provoca sângerări nedureroase în timpul scaunului sau dureri și iritații.

Hemoroizii sunt trombozați sunt atunci când sângele se acumulează într-un hemoroid extern și formează un cheag (tromb). Aceștia pot avea ca rezultat durerea severă și inflamaţia.

Cum poți preveni apariția hemoroizilor?

Cea mai mare contribuție în ameliorarea manifestărilor hemoroizilor precum și în apariția acestora o are stilul de viață sănătos.

Când să mergi la medic?

Dacă ai sângerări în timpul scaunelor sau durere la defecatie sau dacă scaunele își schimbă culoarea sau consistența și în oricare din situații elimini cantități mari de sânge, ai amețeli sau stări de leșin, solicită asistență medicală de urgență.

Cărei specialitate te poți adresa?

Este de preferat să ceri opinia medicului de familie, a unui medic gastroenterolog atunci când există sângerare sau a unui medic chirurg sau proctolog pentru cel mai bun sfat în ceea ce privește tratamentul bolii hemoroidale.